Kakaové a škoricové rožky s pomarančovou príchuťou
Foto: cesminaz
Jemné, ľahučké a veľmi chutné rožky. Kombinácia pomarančom ochuteného kysnutého cesta s kakaovou a škoricovou plnkou :-)
porcií
na 180 °C
Suroviny
1 kg |
|
200 g |
|
2 dl |
|
2 dl |
|
cca 3 dl vlažné |
|
50 g |
|
2 ks chemicky neošetrené |
|
1 KL |
|
1 KL |
|
Plnka: | |
2 dl |
|
2 dl |
|
2 PL tmavé |
|
1 PL |
|
podľa potreby |
|
podľa potreby |
|
Na potretie: | |
1 ks |
|
Postup
-
1
Do misky dáme múku, cukor, sol, sódu bikarbónu a nastrúhanú kôru z 1,5 pomaranča. Celé dobre premiešame lyžicou. Potom pridáme jogurt, olej, dalej 1,5 dl pomarančovej šťavy z tých dvoch pomarančov a napučaný kvások, ktorý sme si urobili z 2 dl mlieka + 1 kl cukor + 50 g droždie. Tých zvyšných 1 dl mlieka pridáme postupne pri hnetení. Vypracujeme polomäkké až mäkké cesto, ktoré sa oddeluje od misky. Pomocou trochy múky ho ešte premiesime krátko do tvaru bochníka. Poprášime vrch múkou a dáme na teplejšie miesto na 1 h nakysnúť.
-
2
Kým cesto kysne si prichystáme plnku. Do oboch tanierikov dáme po 1 dl práškovy a kryštálový cukor. K jednému cukru dáme 2 Pl kakaa a k druhému 1 kopcovitú pl škorice. Dalej potrebujeme 0,5-1 dl oleja na natieranie a asi 1-1,5 dl strúhanky na posýpanie.
-
3
Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, prekrojíme na polovicu a len zlahka sformujeme do bochníka. Bochník následne vyválkame na kruh hrúbky 5-6 mm.
-
4
Kruh pokrájame na 12 trojuholníkov. Každý trojuholník najprv natrieme olejom a na olej nasypeme plnku kludne za 1Pl. Potom ju posypeme tenko strúhankou, aby plnka nevytiekla a zostala pekne vnútri :-) Napokon skrútime zlahka do tvaru rohlíčka a poukladáme ich na plech s papierom.
-
5
Rožky natrieme so žltkom, ktoré sme rozmiešali s pár kvapkami vody. Rožky netreba nechať podkysnúť,ale ich ihned dáme piect do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na 20 minút. Treba si to pre istotu sledovat, lebo každa rúra inak pečie.
-
6
Rožky sú chuťovo výborné, tá pomarančová chuť s kakaom a škoricou výborne ladí :-) Cesto jemné, lahučké a plnka šťavnatá. Najlepšie sú v deň pečenia, ale sú velmi dobré aj na druhý deň napriklad na raňajky s kakaom, ku káve, mlieku alebo k čaju. Prajem dobrú chuť :-)
si celá v KaKa..
pokoj-radosť nech ťa nielen v tieto dni čaká...:-)
Kdo umí, ten umí. Krásnou nejen Stříbrnou adventní neděli přeji všem!
Je to pravda, bio z obchodu sa len preto volá bio, lebo ma tom chce predajca zarobiť. Všetko je to pestované a striekané rovnako.
Pravda. U nas cemeicky neosetrene dostanes, ale aj zaplatis:
1 citron € 0,80
1 pomaranc ca € 1-
Mandarinky som este nevidela resp. nepozerala
ako vieš?
www.biologika.sk/index/detail-produktu/produkt/3256/kate...
Ja viem cena je besná, ale ja mám to šťastie, že párkrát do roka si to môžem dovoliť. Potom že zdravie si nekúpiš... A mám to kúsok od práce, bonus navyše
Už jsme to tu probírali v sólo diskusii. Včera jsem narazila na další zajímavý článek:
www.womanonly.cz/opravdu-se-pesticidy-usazuji-ve-slupkac...
Je tu veľký rozdiel. Na farmách sa strieka cez deň, a na biofarmách v noci.