Kakaová torta
Kakaová torta s parížskou šľahačkou
Autor receptu: redakcia
Ak ste zamilovaní do čokolády, vyskúšajte našu tortu plnú tejto božskej suroviny.
10 porcií |
30 minút príprava |
45 minút na 160 °C |
Postup
- Deň vopred pripravíme základ na parížsku šľahačku. Smotanu privedieme do bodu varu, pridáme nalámanú čokoládu, zložíme z ohňa a necháme chvíľu postáť. Potom dohladka vymiešame, zmes prelejeme do čistej misky a necháme vychladnúť. Prikryjeme potravinovou fóliou a na noc odložíme do chladničky. Na druhý deň pred plnením torty zmes dotuha vyšľaháme.
- Korpus: Do hrnca nalejeme vodu, pridáme na kúsky nakrájané maslo a preosejeme kakao. Na miernom ohni zahrievame, maslo sa musí rozpustiť.
- Do veľkej misy nasypeme preosiatu múku zmiešanú so sódou bikarbónou a cukor, prilejeme teplú kakaovú zmes a pomocou šľahača dôkladne premiešame. Po jednom zašľahávame vajcia, postupne prilievame cmar a vanilkový extrakt.
- Tortovú formu s priemerom 20 cm vystelieme papierom na pečenie, boky vymastíme maslom. Do formy vylejeme cesto a zarovnáme ho.
- Pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C asi 45 minút. Či je korpus upečený, zistíme, keď doprostred zapichneme špajdľu
a cesto sa už na ňu nelepí.
- Upečený korpus necháme vo forme chladnúť asi 10 minút, potom formu opatrne otvoríme a korpus necháme úplne vychladnúť na mriežke.
- Korpus opatrne rozrežeme na 3 pláty. Jeden plát preložíme na etažérku a potrieme ho lyžicou džemu a štvrtinou parížskej šľahačky. Priklopíme ho druhým plátom
a postup zopakujeme, priklopíme tretím plátom korpusu. Zvyšným krémom natrieme vrch aj boky torty. Na záver tortu potrieme roztopenou čokoládou.