Kakaová torta

Kakaová torta s parížskou šľahačkou

Autor receptu: redakcia

Ak ste zamilovaní do čokolády, vyskúšajte našu tortu plnú tejto božskej suroviny.

10
porcií
30 minút
príprava
45 minút
na 160 °C

Suroviny

Postup

  1. Deň vopred pripravíme základ na parížsku šľahačku. Smotanu privedieme do bodu varu, pridáme nalámanú čokoládu, zložíme z ohňa a necháme chvíľu postáť. Potom dohladka vymiešame, zmes prelejeme do čistej misky a necháme vychladnúť. Prikryjeme potravinovou fóliou a na noc odložíme do chladničky. Na druhý deň pred plnením torty zmes dotuha vyšľaháme.
  2. Korpus: Do hrnca nalejeme vodu, pridáme na kúsky nakrájané maslo a preosejeme kakao. Na miernom ohni zahrievame, maslo sa musí rozpustiť.
  3. Do veľkej misy nasypeme preosiatu múku zmiešanú so sódou bikarbónou a cukor, prilejeme teplú kakaovú zmes a pomocou šľahača dôkladne premie­šame. Po jednom zašľahávame vajcia, postupne prilievame cmar a vanilkový extrakt.
  4. Tortovú formu s priemerom 20 cm vystelieme papierom na pečenie, boky vymastíme maslom. Do formy vylejeme cesto a zarovnáme ho.
  5. Pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C asi 45 minút. Či je korpus upečený, zistíme, keď doprostred zapichneme špajdľu a cesto sa už na ňu nelepí.
  6. Upečený korpus necháme vo forme chladnúť asi 10 minút, potom formu opatrne otvoríme a korpus necháme úplne vychladnúť na mriežke.
  7. Korpus opatrne rozrežeme na 3 pláty. Jeden plát preložíme na etažérku a potrieme ho lyžicou džemu a štvrtinou parížskej šľahačky. Priklopíme ho druhým plátom a postup zopakujeme, priklopíme tretím plátom korpusu. Zvyšným krémom natrieme vrch aj boky torty. Na záver tortu potrieme roztopenou čokoládou.