Kačacie prsia s omáčkou z figy na červenom víne, restovanými šampiňónmi a zemiakovou kašou s pecorin

patrick - fotkapatrick, 16. decembra 2012
Kačacie prsia s omáčkou z figy na červenom víne, restovanými šampiňónmi a zemiakovou kašou s pecorin
Foto: patrick

Je nedeľa tak to chcelo niečo slávnostnejšie a pri tomto jedle som sa snažil dať zo seba maximum. Výsledok určite stál za to :-)

2
porcie
15 minút
príprava
8 minút
na 190 °C

Suroviny

2
20 g
1
150 ml
400 g
150 ml
15 g
30 g
120 g
1 strúčik




Postup

  1. 1

    Kačacie prsia izbovej teploty (je to dôležité aby neboli po upečení studené uprostred) narežeme na koži na mriežku ale tak aby sme nezarezali do mäsa. Sečuánske korenie osmahneme na horúcej panvici asi 30 sekúnd aby sa uvoľnila aróma a chuť. Toto korenie dáme do mažiara spolu s korením 5 vôní, soľou a čerstvo zomletým čiernym korením a spravíme zmes. Touto zmesou potrieme dôkladne kačacie prsia z oboch strán a necháme chvíľku odpočinúť.

  2. 2

    Na panvici si cukor spálime na karamel, pridáme nadrobno nakrájanú figu a obalíme v karameli. Pridáme trochu balzamika a červené víno a redukujeme. Hotovú omáčku prepasírujeme cez jemné sitko a odložíme.

  3. 3

    Zemiaky ošúpeme, dáme do osolenej studenej vody a privedieme k varu. Varíme cca 15 minút. Keď sú uvarené tak ich scedíme, pridáme maslo, smotanu, nastrúhaný syr pecorino a spravíme kašu. Ak je treba tak ešte dochutíme soľou a čiernym korením a nakoniec vmiešame nasekanú koriandrovú vňať.

  4. 4

    Trúbu si vyhrejeme na 190°C. Kačacie prsia dáme kožou nadol do STUDENEJ suchej panvice a dáme na stredný plameň (panvica musí byť studená a nie je treba dávať žiaden olej pretože ten pustia prsia) Keď už vídíme že nám prsia pustili trochu oleja dáme plameň na maximum a sprudka kačku opečieme. Zhruba 2 min z každej strany. Chceme dosiahnúť chrumkavú kôrku z kože. Kačací tuk ktorý prsia pustili si zlejeme do nejakej nádoby. Potom dáme prsia s panvicou do vyhriatej trúby kožou nadol a necháme 8 minút.

  5. 5

    Kým máme prsia v trúbe tak si na panvici zohrejeme na najväčšom plameni trochu kačacieho tuku, ktorý sme zliali z panvice a pridáme očistené nakrájané šampiňóny. (šampiňóny čistím len z vrchu papierovou utierkou, neumývam ich pretože potom by boli vodnaté, čo nikto nemá rád) Ochutíme ich soľou, čiernym korením a tymiánom. Chceme aby nám šampiňóny na povrchu trochu skaramelizovali. Keď ich máme skoro hotové tak pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a necháme spojiť chute. (keby ho pridáme skôr tak by zhorel a tým pádom zhorkol)

  6. 6

    Po 8 minútach prsia vytiahneme z trúby a necháme na tanieri asi 5 minút odpočinúť. Keby ich nakrájame hneď tak všetko dobré z nich vytečie. Po 5 minútach ich dáme na dosku a nakrájame každé na 4-5 kúskov. S kačacími prsiami to je podobne ako so steakom musia byť v strede ružové a po procese odpočívania bude mäso úžasne mäkké a šťavnaté. Keď ich prepečieme, mäso vysche a bude tuhé, preto sú dosť náročné na prípravu.

Diskusia k receptu

afataga
neuveritelne !!! super si to uvaril, veru by som sa dala pozvat na obed, klobuk dolu, az nato, ze ja nemam rada zemiakovu kasu v ziadnej forme, ale to moj problem :-) ja by som mozno tu redukciu necedila, ale to je zasa vec nazoru, takto to vyzera slavnostne
patrick
@afataga však aj pečené zemiaky k tomu by sa dali spraviť alebo tak podobne :-) prepasíroval som ju preto aby som tam nemal celé kúsky fíg aj tak sa rozvarila a potom po pasírovaní sa dostala do tej omáčky skoro celá :-), @radox1 nie neštudujem kuchárčinu ale strašne ma to baví a rozhodne je to vec ktorou by som sa chcel živiť :-)
radox1
tak na to ze mas 17 je to super,ako jeden zmala tu dodrziavas spravnu technologiu varenia.ano taketo redukcie by sa mali pre jemnost cedit,najlepsie s konickym sitkom.
afataga
no vidis, presne takto to na svete chodi :-) dnes sme sa obaja poucili, ty nabuduce nebudes omacku pasirovat a ja budem steak robit kratsiu dobu, inak som ti pri mojom rcp pisala, ze fotene je s bleskom, tak to vyzera, ze je viac urobeny, ako bol v skutocnosti, ak mas skusenosti, ako dlho robit aky hruby steak, aby bol medium rare, napis mi to, prosim k mojmu rcp, ja si rada necham poradit a je mi jedno, ci mi radi niekto kto ma 17 alebo 70, ak sa v niecom vyzna lepsie ako ja :-)
miamia
veľmi šikovný si, raz budeš šéfkuchár vo vlastnej reštaurácii, keď takto pôjdeš ďalej... :) držím palce! :)
marianne
ty sa nezdas:-) ak mas frajerku,nech ta dobre strazi,lebo pri takomto kucharceni ta baby rozchytaju:-DD
nonna
Výborné, chválim, aj keď ja kačicu do smrti nemusím. Ukladám do KK. Poznámka: víno predpokladám suché a smotana aká? Sladká či lahôdková?
evanaaa
No, jedným slovom: nádhera, to je viac ako práca profesionála, lebo aj tým sa niekedy moc nedarí. Prcízne sravené, upravené. Akurát ja tie šampiňóny šúpem z tej vrchnej šupky. Ozaj, koľkí u vás vychutnávali tento nedeľný obed? A mamina nepomáhala, aspoň riady umývať?
evanaaa
Precízne spravené - musím opraviť, chýbajú písmenká, asi som sa moc rozohnila-:)
patrick
ďakujem všetkým za pocvhaly :-) @nonna áno víno suché a smotana sladká myslím že chuť lahôdkovej by nešla ku chuti pecorina v zemiakoch, @evanaaa veľmi pekne ďakujem :-) to s tými šampiňónmi jasné že môže byť aj tak ale už som si zvykol že ich len z vrchu očistím a to stačí a hlavne je to rýchle ale keď je čas tak je dobré ich ošúpiť, a tento obed som si vychutnával sám :-D pretože mojim rodičom "nechutí" takto spravené mäso oni sú zvyknutí na všetko "well done" čo by bola škoda pri kačacích prsiach pretože by boli úplne suché a tuhé, tak som varil dva chody , a s tými riadmi mi pomáha :-)
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Si šikovný. Držím ti palce, aby sa ti splnilo čo si praješ.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia