Kačacia klobása s jablkovým čatní

Dušan Platko
šéfkuchár Korzo café & restaurant v Bratislave, 28. decembra 2015
Kačacia klobása s jablkovým čatní
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
50 minút
príprava
5 minút
na 180 °C

Suroviny

Kačacia klobása:
0,5 kg
100 g
20 ml
Parmezánová polenta:
200 g
160 ml
160 ml
25 g
35 g
Jablkové čatní:
1 kg
0,5 kg
200 g
1 PL
20 g
0,5 l
Hruškové pyré:
1 kg
1 PL
300 ml




Postup

  1. 1

    Kačacia klobása: Kačacie prsia očistíme od blán a nakrájame aj s kožou na menšie kúsky. Spolu so slaninou pomelieme na mlynčeku na mäso. Pridáme karpatské brandy a dochutíme soľou a korením. Zmes rozdelíme na 4 rovnaké časti a vytvarujeme do tvaru klobásy. Na rozpálenej panvici opekáme z každej strany. Klobásky uložíme na plech a pečieme v predhriatej rúre päť minút pri teplote 180 °C.

  2. 2

    Parmezánová polenta: Mlieko, maslo a vodu privedieme do varu. Pridáme parmezán a chvíľu varíme. Nasypeme polentu a 2 – 3 minúty varíme. Ochutíme tymianom. Stiahneme z ohňa a vylejeme na vymastenú formu. Rovnomerne rozotrieme a necháme vychladiť. Vykrojíme tvar, aký chceme. Opečieme na panvici do zlatej farby.

  3. 3

    Jablkové čatní: Najprv zmiešame všetky suroviny, privedieme do varu a varíme na strednom plameni, nezakryté, často miešame. Varíme, pokiaľ zmes nezhustne. Nechám vychladnúť.

  4. 4

    Hruškové pyré: Cukor roztopíme na karamel. Hrušky ošúpeme a zbavíme jadierok. Nakrájame na kocky. Do karamelu pridáme hrušky, soľ, škoricu a badián. Zalejeme jablkovým džúsom. Varíme, až kým sa hrušky úplne nerozvaria. Vyberieme badián a škoricu a ponorným mixérom rozmixujeme.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia