Foto: cesminaz
Tekvicové pogača :-) Pečivo plnené tekvicovou plnkou na slano...
porcií
Suroviny
Cesto: | |
1 kg |
|
2,5 dl |
|
2 dl |
|
3 pl |
|
1 pl |
|
4 dl |
|
50 g |
|
Plnka: | |
cca 600 g |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
200 g |
|
podla chuti |
|
podla chuti |
|
par kvapiek |
|
Na potretie: | |
|
|
Na posyp: | |
|
Postup
-
1
Do jednej misky dame muku, za 1 PL soli, 3 kopcovitejsie PL cukru a premiesame lyzicou. Potom pridame poharom odmeranych 2,5 dl jogurtu, dalej 2 dl oleja a napucany kvasok, ktory sme si spravili z 3 dl mlieka + 1 kl cukru + 50 g kvasnic.Tych zvysnych 1dl mlieka pridame postupne. Vypracujeme polotuhe, mastnejsie cesto, ktore sa ma oddelovat od misy. Nasledne cesto posypeme trochou muky a este 2 - 3 x premiesime do tvaru bochnika. Poprasime vrch mukou a nechame ho na teplejsom mieste cca 1 h nakysnut..
-
2
Kym cesto kysne, pripravime si vsetko co potrebujeme do plnky.. Asi polku tekvice na pečenie v tvare hrusky si nastruhame na velkych slzach a dame bokom. Tu pouzijeme az neskor :-) Nakrajame si na mensie kocky 2 väcsie cibule. Dalej potrebujeme 1 koliesko tureckeho kravskeho syru, to je cca 200 g. Podla moznosti mozte nahradit greckym syrom alebo kravskou hrudkou. Na oleji si nakrajanu, trocha osolenu cibulu zosklovatime. Potom pridame k nej 1spicatu papriku nakrajanu na kruzky a minutku este spolu nechame poskvrcat. Napokon panvicu dame bokom a nechame vychladnut. Papriku mozte pouzit aj nestiplavu, ale chuti lepsie, ak troska stipka :-)
-
3
Nakysnute cesto vyklopime na trosku pomucenu dosku a urobime valec. Krajame z neho rovnake kusky cesta,hrube asi 3 cm. Kazde cesto na suchej doske, bez muky, este vymiesime do bochnika. Vyslo mi 23 bochnickov velkosti väcsej mandarinky..
-
4
Az potom, ked uz mame bochnicky hotove, si dokoncime plnku. Do udusemej cibuli pridame nastruhanu tekvicu, sol podla chuti a mlete cierne korenie. Ja som dala 1/2 kl, ale to je na vas :-) Dobre premiesame. Dalej pridame turecky syr, ktory v ruke rozmrvime. Dobre premiesame a nakoniec pridame cca 1 PL citronovej stavy. To aby sme tej sladkej tekvici dodali trocha kyselkavu notu :-) Ochutname a ak treba, tak este osolime a okorenime. Takto pripravenu plnku hned plnime do bochnickov. Plnka sa dokonci preto tesne pred plnenim, aby si tekvica od soli nepustila vodu :-)
-
5
Bochnicek rozvalkame na hrubku 5 mm .Do stredu dame kopcom plnku, aspon 2 PL, kedze ta plnka pocas pecenia svoj objem zmensi. Potom cesto uzavrieme a kraje dobre stlacime. Naplnene ukladame na plech s papierom trocha dalej od seba. Potrieme ich zltkom, ktore sme si rozmiesali s kvapkou vody a posypeme ciernou rascou. Pogaca netreba davat podkysnut, ale ihned dame piect do rury, ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 180 °C na cca 25 minut. To si treba sledovat.
-
6
Pogaca sa krasne upiekli ;-P
-
7
Pogaca su vyborne ako cesto, tak aj chutovo. Tato plnka zo žltej tekvice je naozaj fantasticka ;-) Ten cas pecenia presne postaci tej nastruhanej tekvici, aby zmäkla, ale pritom, aby nebola z nej kasa :-) Pogaca zostanu mäkke aj niekolko dni. Odporucam vyskusat, su naozaj vynikajuce. Dobru chut :-)
Diskusia k receptu