Kabaklı poğaça (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Tekvicové pogača :-) Pečivo plnené tekvicovou plnkou na slano...

23ks
porcií

Postup

  1. Do jednej misky dame muku, za 1 PL soli, 3 kopcovitejsie PL cukru a premiesame lyzicou. Potom pridame poharom odmeranych 2,5 dl jogurtu, dalej 2 dl oleja a napucany kvasok, ktory sme si spravili z 3 dl mlieka + 1 kl cukru + 50 g kvasnic.Tych zvysnych 1dl mlieka pridame postupne. Vypracujeme polotuhe, mastnejsie cesto, ktore sa ma oddelovat od misy. Nasledne cesto posypeme trochou muky a este 2 - 3 x premiesime do tvaru bochnika. Poprasime vrch mukou a nechame ho na teplejsom mieste cca 1 h nakysnut..
  2. Kym cesto kysne, pripravime si vsetko co potrebujeme do plnky.. Asi polku tekvice na pečenie v tvare hrusky si nastruhame na velkych slzach a dame bokom. Tu pouzijeme az neskor :-) Nakrajame si na mensie kocky 2 väcsie cibule. Dalej potrebujeme 1 koliesko tureckeho kravskeho syru, to je cca 200 g. Podla moznosti mozte nahradit greckym syrom alebo kravskou hrudkou. Na oleji si nakrajanu, trocha osolenu cibulu zosklovatime. Potom pridame k nej 1spicatu papriku nakrajanu na kruzky a minutku este spolu nechame poskvrcat. Napokon panvicu dame bokom a nechame vychladnut. Papriku mozte pouzit aj nestiplavu, ale chuti lepsie, ak troska stipka :-)
  3. Nakysnute cesto vyklopime na trosku pomucenu dosku a urobime valec. Krajame z neho rovnake kusky cesta,hrube asi 3 cm. Kazde cesto na suchej doske, bez muky, este vymiesime do bochnika. Vyslo mi 23 bochnickov velkosti väcsej mandarinky..
  4. Az potom, ked uz mame bochnicky hotove, si dokoncime plnku. Do udusemej cibuli pridame nastruhanu tekvicu, sol podla chuti a mlete cierne korenie. Ja som dala 1/2 kl, ale to je na vas :-) Dobre premiesame. Dalej pridame turecky syr, ktory v ruke rozmrvime. Dobre premiesame a nakoniec pridame cca 1 PL citronovej stavy. To aby sme tej sladkej tekvici dodali trocha kyselkavu notu :-) Ochutname a ak treba, tak este osolime a okorenime. Takto pripravenu plnku hned plnime do bochnickov. Plnka sa dokonci preto tesne pred plnenim, aby si tekvica od soli nepustila vodu :-)
  5. Bochnicek rozvalkame na hrubku 5 mm .Do stredu dame kopcom plnku, aspon 2 PL, kedze ta plnka pocas pecenia svoj objem zmensi. Potom cesto uzavrieme a kraje dobre stlacime. Naplnene ukladame na plech s papierom trocha dalej od seba. Potrieme ich zltkom, ktore sme si rozmiesali s kvapkou vody a posypeme ciernou rascou. Pogaca netreba davat podkysnut, ale ihned dame piect do rury, ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 180 °C na cca 25 minut. To si treba sledovat.
  6. Pogaca sa krasne upiekli ;-P
  7. Pogaca su vyborne ako cesto, tak aj chutovo. Tato plnka zo žltej tekvice je naozaj fantasticka ;-) Ten cas pecenia presne postaci tej nastruhanej tekvici, aby zmäkla, ale pritom, aby nebola z nej kasa :-) Pogaca zostanu mäkke aj niekolko dni. Odporucam vyskusat, su naozaj vynikajuce. Dobru chut :-)