Makový zákusok
Makový zákusok

Juliana rezy fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 3. októbra 2020
Juliana rezy (fotorecept)
Foto: Izabella929

Recept som dostala emailom. Nachádzal sa na rumunskej stránke o pečení. Trošku som ho prispôsobila môjmu vkusu aj mojim možnostiam. Zdalo sa mi 400 g bielej čokolády na zákusok primnoho, takže som ho robila ako obvykle. Nepoužila som na zakrytie druhej vrstvy krému tortovú oblátku, lebo som neverila, že sa bude dať pekne pokrájať. Miesto oblátky som krém zakryla Marina keksami.

20
porcií
60 minút
príprava
2x10 minút
na 180 °C

Suroviny

Makovo-kokosové cesto (2x):
4
4 PL
6 PL teplá
2 PL turecká
4 PL
100 g
100 g celý
1 KL
Krém:
7 PL
600 ml
250 g
40 g
2 PL
2 PL
Okrem toho:
100 ml (na potretie korpusov)
1 a 1/2 bal.
200 g (navrch)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na makovo-kokosové korpusy som vajcia vymiešala s cukrom do peny. Zmiešala som múku s práškom do pečiva a preosiala som do cesta. Napokon som striedavo pridávala kokos aj celý mak a opatrne vmiešala. Plech 27x37 cm som vystlala papierom na pečenie, cesto som vyliala a zarovnala. Rúru som nechala vyhriať na 180 °C a piekla 10 minút. Takto som pripravila a upiekla 2 korpusy.

    Juliana rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Teraz som dostala čerstvú múku z mlyna, takže používam túto a kypriaci prášok s vínnym kameňom. Múka je balená pekne do plátených vreciek a je biela ako sneh.

    Juliana rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Hotové upečené korpusy som nechala chladiť na mriežke. Ja som ešte z dvoch vajec upiekla jeden makový korpus na vrch, lebo som presvedčená, že zákusok kde vrchnú vrstvu tvoria keksy alebo oblátka, sa pekne nakrájať nedá, preto, lebo tieto keksy nenamáčam do sirupu, lebo by sa rozsypali, teda ich uložím na krém, ale vždy ich natriem aj lekvárom. Možno vám sa to podarí, ale ja neriskujem.

    Juliana rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravila som krém. V mlieku som vymiešala detskú krupicu a uvarila som hustú kašu. Ihneď som nádobu s kašou ponorila do studenej vody a ochladila. Maslo s cukrom som vymiešala do peny, postupne som pridávala po lyžici vychladenú kašu, pridala som 2 PL jahodového lekváru, čím som krém zafarbila na ružovo. Napokon som pridala slivovicu, lebo sa mi najlepšie hodí k maku.

    Juliana rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Krém som rozdelila na 2 rovnaké časti a trošku som si nechala aj na zdobenie.

    Juliana rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na podnos som uložila prvý korpus a natrela som ho horúcim lekvárom.

    Juliana rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na lekvár som rozotrela prvú polovicu krému a zakryla som ho druhým korpusom.

    Juliana rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Druhý korpus som natrela lekvárom a druhou časťou krému.

    Juliana rezy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na krém som uložila Marina keksy, lebo ako som spomínala, túto vrstvu by mala tvoriť tortová oblátka, ktorej ja neverím, že sa nestane gumovou a nebudem ju vedieť nakrájať a tiež sa mi zdá na tak vysoký zákusok nestabilná. Keksy som natrela horúcim lekvárom.

    Juliana rezy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Na lekvár som položila korpus upečený z dvoch vajec. Koláč som uložila na 3 hodiny do chladničky. Až keď stuhol som ho zaťažila a nechala v chladničke do druhého dňa.

    Juliana rezy (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Druhý deň som pripravila polevu, zákusok som poliala a nechala stuhnúť v chladničke. Boky zákusku som zarovnala.

    Juliana rezy (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Krájala som ho horúcim mokrým nožom na rezy. Prajem vám dobrú chuť.

    Juliana rezy (fotorecept) - obrázok 12
Recept je zaradený do kategórií:
Dezerty, Na sladko, Zákusky, Pečené

Diskusia k receptu

finczi
Chutné a pekné. Myslím, že tortových oblátok sa netreba báť - zmäkli by, nasali by vlhkosť. Tiež si niekedy trošku upravím recepty podľa seba ; ) Mňam, makové ľúbim. Páči sa mi aj farebná kombinácia. Ste veľmi zručná.
haji
Pěkný recept, suroviny, fotečky a krásná práce! Jsi šikulka, milá Izi! Požehnanou neděli přeji!
izabella929
@finczi (3.10.2020 20:32)

Oblátky sú dosť tenké...možno keby som pripravila čoko polevu zo 400-500 g bielej čokolády asi by nebol problém s krájaním aj keď by tam bola tenká oblátka..ale zase som nemala doma iba úzke oblátky a musela by som vyskladať vrch z troch kusov a asi to by bol problém...takto som.to urobila jednoduchšie...ďakujem pekne za komentár...
1x haji
sobon
prekrasne, kazdy tyzden cakam aku zvolite farebnu kombinaciu, tato sa vam velmi vydarila👍