Makový zákusok

Juliana rezy (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Recept som dostala emailom. Nachádzal sa na rumunskej stránke o pečení. Trošku som ho prispôsobila môjmu vkusu aj mojim možnostiam. Zdalo sa mi 400 g bielej čokolády na zákusok primnoho, takže som ho robila ako obvykle. Nepoužila som na zakrytie druhej vrstvy krému tortovú oblátku, lebo som neverila, že sa bude dať pekne pokrájať. Miesto oblátky som krém zakryla Marina keksami.

20
porcií
60 minút
príprava
2x10 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Na makovo-kokosové korpusy som vajcia vymiešala s cukrom do peny. Zmiešala som múku s práškom do pečiva a preosiala som do cesta. Napokon som striedavo pridávala kokos aj celý mak a opatrne vmiešala. Plech 27x37 cm som vystlala papierom na pečenie, cesto som vyliala a zarovnala. Rúru som nechala vyhriať na 180 °C a piekla 10 minút. Takto som pripravila a upiekla 2 korpusy.
  2. Teraz som dostala čerstvú múku z mlyna, takže používam túto a kypriaci prášok s vínnym kameňom. Múka je balená pekne do plátených vreciek a je biela ako sneh.
  3. Hotové upečené korpusy som nechala chladiť na mriežke. Ja som ešte z dvoch vajec upiekla jeden makový korpus na vrch, lebo som presvedčená, že zákusok kde vrchnú vrstvu tvoria keksy alebo oblátka, sa pekne nakrájať nedá, preto, lebo tieto keksy nenamáčam do sirupu, lebo by sa rozsypali, teda ich uložím na krém, ale vždy ich natriem aj lekvárom. Možno vám sa to podarí, ale ja neriskujem.
  4. Pripravila som krém. V mlieku som vymiešala detskú krupicu a uvarila som hustú kašu. Ihneď som nádobu s kašou ponorila do studenej vody a ochladila. Maslo s cukrom som vymiešala do peny, postupne som pridávala po lyžici vychladenú kašu, pridala som 2 PL jahodového lekváru, čím som krém zafarbila na ružovo. Napokon som pridala slivovicu, lebo sa mi najlepšie hodí k maku.
  5. Krém som rozdelila na 2 rovnaké časti a trošku som si nechala aj na zdobenie.
  6. Na podnos som uložila prvý korpus a natrela som ho horúcim lekvárom.
  7. Na lekvár som rozotrela prvú polovicu krému a zakryla som ho druhým korpusom.
  8. Druhý korpus som natrela lekvárom a druhou časťou krému.
  9. Na krém som uložila Marina keksy, lebo ako som spomínala, túto vrstvu by mala tvoriť tortová oblátka, ktorej ja neverím, že sa nestane gumovou a nebudem ju vedieť nakrájať a tiež sa mi zdá na tak vysoký zákusok nestabilná. Keksy som natrela horúcim lekvárom.
  10. Na lekvár som položila korpus upečený z dvoch vajec. Koláč som uložila na 3 hodiny do chladničky. Až keď stuhol som ho zaťažila a nechala v chladničke do druhého dňa.
  11. Druhý deň som pripravila polevu, zákusok som poliala a nechala stuhnúť v chladničke. Boky zákusku som zarovnala.
  12. Krájala som ho horúcim mokrým nožom na rezy. Prajem vám dobrú chuť.