Jesenný kurací pekáčik fotorecept

lyali - fotkalyali, 15. októbra 2013
Jesenný kurací pekáčik (fotorecept)
Foto: lyali

Toto jedlo zaručene pošteklí vaše zmysly. Počas prípravy hrá toto jedlo žiarivými jesennými farbami, po vložení do rúry na míle rozvoniava a balada chutí znie vo chvíli, keď sa sústo dotkne vašej pery. V recepte sa snúbia veselá oranžová (dužina maslovej tekvice) a červená (paradajky, ríbezľový džem, vínečko) :-) Prím hrajú poctivé domáce paradajky, ríbezľový džem, ocove vínečko, cibuľa, cesnak, voňavá majoránka. A aby toho nebolo málo, kurací pekáčik sa schová pod plátky chleba s parmezánom :-)

20 minút
príprava
80 minút
na 180 °C

Suroviny

300 g
300 g
120 g
100 g
3 ks
1,5 dcl
2 PL
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Inšpirácia je z knihy od sestry Gabiky z UK: GoodFood 500 triple-tested recipes. Pripravíme si suroviny. POZN. Varila som pre 3 ľudkov. Množstvá surovín som prispôsobila podľa mojej chute.. 300g tekvice vážila polka tekvice.. použila som slaninku v tenkých plátkoch typu anglická.. ak používam kuracie stehná iba dolné, rátam 2ks na osobu.. chlieb som použila biely, takmer sendvičového typu.. atď atď..

    Jesenný kurací pekáčik (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Paradajky zbavíme šupky: narežeme na konci do kríža (sem-tam sa aj pomodliť treba), krátko povaríme vo vriacej vode a olúpame. Nakrájame. POZN. Kto chce hustejšiu "omáčku" po vybratí hotového pekáčika z rúry, nech použije aj "pasírované paradajky".

    Jesenný kurací pekáčik (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...

    Jesenný kurací pekáčik (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...

    Jesenný kurací pekáčik (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tekvicu ošúpame, rozkrojíme, vyberieme z nej jadierka a nakrájame na kocky (nemôžem si pomôcť, ale táto tekvička mi pripomína čínsku rozprávku o tekvičkových bratoch, ktorú som mala rada.. a takisto ma napadne to, že napr. taký domáci ocov cesnak, hurá, je made in slovakia..)

    Jesenný kurací pekáčik (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Očistenú cibuľu nakrájame podľa veľkosti na štvrtky, príp. šestinky a rozoberieme na lupene, plátky slaninky môžeme prekrojiť po šírke napoly.

    Jesenný kurací pekáčik (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Umyté kuracie stehienka chvíľu poopekáme zo všetkých strán na olivovom oleji (2PL) (na panvičke), vyberieme a odložíme bokom.

    Jesenný kurací pekáčik (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vo výpeku poopekáme aj plátky slaninky spolu s lupeňmi cibule a kockami tekvice.

    Jesenný kurací pekáčik (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Podlejeme vínom (opiť to kurátko s mierou, poprosím a sebe ulievať s ešte väčšou, nech s istotou dovaríme až do konca :-) odolávaj viac, jak ulievaš domáce ocove))) ), pridáme ríbezľový džem, posypeme majoránkou rozomletou v dlaniach. Premiešame, krátko necháme prebublať.

    Jesenný kurací pekáčik (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...

    Jesenný kurací pekáčik (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Vsuvka, kultúrna asi nie, ale takto sa u nás varil 15.9. džem z posledných ríbezlí u nás takmer severe :-)

    Jesenný kurací pekáčik (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...

    Jesenný kurací pekáčik (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...

    Jesenný kurací pekáčik (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Z panvičky preložíme do pekáčika, v ňom na paradajkovo-tekvicovú zmes poukladáme stehienka a šup do rúry (zvyknem do vyhriatej na 180C) a zakrytú kucinku nechám piecť domäkka (cca hodinku). Odokryté necháme zapiecť podľa chuti. Ja napr. neľúbim douhlíkova (dnes som sa pri paradajkách asi dobre pomodlila :-))

    Jesenný kurací pekáčik (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Krátko pred dopečením zmiešam v miske olivový olej, bylinkovú soľ a pretlačený cesnak. Chlebík nakrájam na plátky, namáčam do ochuteného oleja a poukladám na kuracie stehienka. Nastrúham syr a posypem chlebík. Krátko v rúre zapečiem.

    Jesenný kurací pekáčik (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    ...

    Jesenný kurací pekáčik (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    ...

    Jesenný kurací pekáčik (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Dobrú chuť :-) Ten chlebík, navrchu chrumkavý, zospodu sem-tam aj šťavou napitý, ešte tým dupľom omáčam v šťave z pekáča a kuraciu nožku mám ako bonus :-D

    Jesenný kurací pekáčik (fotorecept) - obrázok 18
Recept je zaradený do kategórií:
Kuracie mäso, Hlavné jedlá, Obed, Večera, Pečené

Diskusia k receptu

izabella929
úplne parádne suroviny, takže aj tvoje kuracinky musia byť vynikajúce a vaňavé.-)
ebaka
obyčajné stehienka a akú báseň si uvila do farebna jesene...pekne podané a to vínečko -:))
eviana
Krásne jedlo... farebné, naozaj jesenne sfarbené a už od pohľadu nesmierne chutné a voňave... mnami :) 5*
irenaw
pekné jedlo a ten chlieb určite použijem aj inde, páči sa mi taký chrumkavo-šťavnatý vrchnáčik ;-)
lyali
Dievčatá, veľmi pekne Vám ďakujem za komentáre :-) @ebaka , jeseň mám naozaj rada a nielen veršovanú báseň perom píšem (do rubriky Zážitky som jednu už pridala), ale jesennú báseň miešam aj s vareškou v ruke :-) Treba prísť okoštovať ocove vínečko :-) Robí síce v malom, z dostupného ovocia ako ríbezle atď. :-) @eviana , toto jedlo zmysly opantá a potom treba aj zrakom na diaľku koštovať a voňať :-) @irenaw , veru, mne sa poľubuje aj len samotný takto upravený chlebík máčať do výpekovej šťavičky a ham a začínam byť hladná takto na noc :-)
radost
@lyali
ty si veľmi šikovné žieňa mladé...svedčí o tom aj toto jedlo uvarené s láskou v jesennej paráde...:-)
nuž-čo s tým..??
určite urobím..s hokaido..bo nemám ako ty maslovú tekvicu-a bude pre dvoch-možno zjem viac ako polovicu..!!
ja som už taká:
po tvojej milokrásnej prezentácii ma to láka...
nech ťa šťastný-nielen dnešný-deň čaká...:-)
babkamt
Chutný obed si navarila.Ulahodila si jazyku aj očiam.
rea1
nuž, aj mne sa tento recept poľubuje (to slovo sa mi páči, ak naň nemáš "kopyrajt", budem používať :-) ). hlavne sa mi na ňom páči, že spravím za pekáč, syn bude mať aj s mäsom a ja len tú super zeleninu, šťavu a ešte viac super chlieb. v sobotu chystám. :-))
lyali
@radost , ty si samé milé básničkové prekvapenie a ďakujem za prianie. @babkamt , ďakujem. Hoci jazyku najviac ulahodí, až keď okúsi :-) @rea1 , neviem, neviem, kto ma prapôvodný "kopyrajt", ale prevzala som od jednej mojej setrulienky a odvtedy poľubujem aj ja :-)
afataga
vyzera to veru dobre, len pre mna bez tekvice, isto sa da nahradit cuketou, ten chlieb to je tvoj vymysel? sa nezdas :-)
tucsok561
Dobrý deń,ako sa dáva ten recept do mojej kucharskej knihy??? Poprosím odpoved! Dakujem.
lyali
@afataga , skús nahradiť cuketou podľa Tvojej chute :-) V tomto prípade nie som výmyselník toho čarovania s chlebíkom (rcp je inšpirovaný z knihy od sestry Gabiky z UK: GoodFood 500 triple-tested recipes, tak ako som poznačila v bode 1) @tucsok561 , pokúsim sa vysvetliť. Napravo od hlavného (toho veľkého) obrázka receptu presne na tejto stránke beží vo veľkom obdĺžniku reklama a pod ňou sú pod sebou dve tmavožlté políčka: hneď prvé je "Pridaj do svojej kuchárskej knihy" :-) Môžeš si vytvoriť svoje vlastné rubriky ako napr. Kuracinka :-) A navrchu tejto stránky zľava doprava je zeolené pole a ikonka srdiečko znamené "Kuchárska kniha" - tam by si mal uložený rcp následne nájsť :-)
mariamka
@lyali tak toto som si vychutnala, od A do Zet :) nadhera a parada iba klobuk dole ci k sestricke ci k tebe, vidno, ze ste rodina :) urcite to vyskusam hlavne s tym chlebikom navrchu, odpadne knedla a podobne "pracnosti" :))
beatulka
@lyali Páči sa mi tvoj recept. Dám si ho do KK. Kedysi som tekvicu nemohla ani cítiť. Teraz jej začínam prichádzať na chuť. Určite vyskúšam! :)
lyali
@mariamka , to ma teší :-) Ten klobúk dole od Teba posielam mojej sestričke :-) A na dobrý chlieb je vždy radosť sa tešiť :-) @mamatata2 , ďakujem. Nech vždy je dôvod pripraviť jedlo s láskou :-) @beatulka , skús :-) Mne je oranžová tekvica sympatická už svojou veselou farbou :-)
violeta
@lyali , tvoj, mierne upravený :-)pekáčik, bol dnes na obed, 5 chlapcov ťa pozdravuje :-)
lyali
@violta , ďakujem za milú správu :-) dúfam, že chutilo :-) aj ja pozdravujem 5 chlapcov :-)
rela
V takýchto pekáčikoch sa navzájom prelínajú vône a chute všetkých surovín a to je na tom to krásne.
pivonka
Včera sme si upiekli takýto pekáčik a všetkým chutil. Nabudúce musím viac šetriť džemom, ale pár kvapiek citrónu to spravilo. Môj zať jedáva iba surovú zeleninu, varenú nemá rád, ale včera ochutnal, lebo zasa obľubuje jedlá na víne. To bol veľký úspech.:-))
lyali
@rela , veru, som takéto pekáčiky majú svoje čaro ;-) @pivonka , potešila si ma ;-) veru, treba namiešať podła svojej chuti. Záleží, aká je chuť použitých surovín. Ďakujem rodičom za domáce paradajky, víno, ríbezle, z ktorých som varila akurátny džemík :-) Som rada, že Tvoj zať ochutnal ;-)