Foto: lyali
Toto jedlo zaručene pošteklí vaše zmysly. Počas prípravy hrá toto jedlo žiarivými jesennými farbami, po vložení do rúry na míle rozvoniava a balada chutí Zobraziť celý popisToto jedlo zaručene pošteklí vaše zmysly. Počas prípravy hrá toto jedlo žiarivými jesennými farbami, po vložení do rúry na míle rozvoniava a balada chutí znie vo chvíli, keď sa sústo dotkne vašej pery. V recepte sa snúbia veselá oranžová (dužina maslovej tekvice) a červená (paradajky, ríbezľový džem, vínečko) :-) Prím hrajú poctivé domáce paradajky, ríbezľový džem, ocove vínečko, cibuľa, cesnak, voňavá majoránka. A aby toho nebolo málo, kurací pekáčik sa schová pod plátky chleba s parmezánom :-)
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Inšpirácia je z knihy od sestry Gabiky z UK: GoodFood 500 triple-tested recipes. Pripravíme si suroviny. POZN. Varila som pre 3 ľudkov. Množstvá surovín som prispôsobila podľa mojej chute.. 300g tekvice vážila polka tekvice.. použila som slaninku v tenkých plátkoch typu anglická.. ak používam kuracie stehná iba dolné, rátam 2ks na osobu.. chlieb som použila biely, takmer sendvičového typu.. atď atď..
-
2
Paradajky zbavíme šupky: narežeme na konci do kríža (sem-tam sa aj pomodliť treba), krátko povaríme vo vriacej vode a olúpame. Nakrájame. POZN. Kto chce hustejšiu "omáčku" po vybratí hotového pekáčika z rúry, nech použije aj "pasírované paradajky".
-
3
...
-
4
...
-
5
Tekvicu ošúpame, rozkrojíme, vyberieme z nej jadierka a nakrájame na kocky (nemôžem si pomôcť, ale táto tekvička mi pripomína čínsku rozprávku o tekvičkových bratoch, ktorú som mala rada.. a takisto ma napadne to, že napr. taký domáci ocov cesnak, hurá, je made in slovakia..)
-
6
Očistenú cibuľu nakrájame podľa veľkosti na štvrtky, príp. šestinky a rozoberieme na lupene, plátky slaninky môžeme prekrojiť po šírke napoly.
-
7
Umyté kuracie stehienka chvíľu poopekáme zo všetkých strán na olivovom oleji (2PL) (na panvičke), vyberieme a odložíme bokom.
-
8
Vo výpeku poopekáme aj plátky slaninky spolu s lupeňmi cibule a kockami tekvice.
-
9
Podlejeme vínom (opiť to kurátko s mierou, poprosím a sebe ulievať s ešte väčšou, nech s istotou dovaríme až do konca :-) odolávaj viac, jak ulievaš domáce ocove))) ), pridáme ríbezľový džem, posypeme majoránkou rozomletou v dlaniach. Premiešame, krátko necháme prebublať.
-
10
...
-
11
Vsuvka, kultúrna asi nie, ale takto sa u nás varil 15.9. džem z posledných ríbezlí u nás takmer severe :-)
-
12
...
-
13
...
-
14
Z panvičky preložíme do pekáčika, v ňom na paradajkovo-tekvicovú zmes poukladáme stehienka a šup do rúry (zvyknem do vyhriatej na 180C) a zakrytú kucinku nechám piecť domäkka (cca hodinku). Odokryté necháme zapiecť podľa chuti. Ja napr. neľúbim douhlíkova (dnes som sa pri paradajkách asi dobre pomodlila :-))
-
15
Krátko pred dopečením zmiešam v miske olivový olej, bylinkovú soľ a pretlačený cesnak. Chlebík nakrájam na plátky, namáčam do ochuteného oleja a poukladám na kuracie stehienka. Nastrúham syr a posypem chlebík. Krátko v rúre zapečiem.
-
16
...
-
17
...
-
18
Dobrú chuť :-) Ten chlebík, navrchu chrumkavý, zospodu sem-tam aj šťavou napitý, ešte tým dupľom omáčam v šťave z pekáča a kuraciu nožku mám ako bonus :-D
ty si veľmi šikovné žieňa mladé...svedčí o tom aj toto jedlo uvarené s láskou v jesennej paráde...:-)
nuž-čo s tým..??
určite urobím..s hokaido..bo nemám ako ty maslovú tekvicu-a bude pre dvoch-možno zjem viac ako polovicu..!!
ja som už taká:
po tvojej milokrásnej prezentácii ma to láka...
nech ťa šťastný-nielen dnešný-deň čaká...:-)