Jesenný kurací pekáčik (fotorecept)
Autor receptu: lyali
Toto jedlo zaručene pošteklí vaše zmysly. Počas prípravy hrá toto jedlo žiarivými jesennými farbami, po vložení do rúry na míle rozvoniava a balada chutí znie vo chvíli, keď sa sústo dotkne vašej pery. V recepte sa snúbia veselá oranžová (dužina maslovej tekvice) a červená (paradajky, ríbezľový džem, vínečko) :-) Prím hrajú poctivé domáce paradajky, ríbezľový džem, ocove vínečko, cibuľa, cesnak, voňavá majoránka. A aby toho nebolo málo, kurací pekáčik sa schová pod plátky chleba s parmezánom :-)
20 minút príprava |
80 minút na 180 °C |
Postup
- Inšpirácia je z knihy od sestry Gabiky z UK: GoodFood 500 triple-tested recipes.
Pripravíme si suroviny.
POZN. Varila som pre 3 ľudkov. Množstvá surovín som prispôsobila podľa mojej chute.. 300g tekvice vážila polka tekvice.. použila som slaninku v tenkých plátkoch typu anglická.. ak používam kuracie stehná iba dolné, rátam 2ks na osobu.. chlieb som použila biely, takmer sendvičového typu.. atď atď..
- Paradajky zbavíme šupky: narežeme na konci do kríža (sem-tam sa aj pomodliť treba), krátko povaríme vo vriacej vode a olúpame. Nakrájame.
POZN. Kto chce hustejšiu "omáčku" po vybratí hotového pekáčika z rúry, nech použije aj "pasírované paradajky".
- ...
- ...
- Tekvicu ošúpame, rozkrojíme, vyberieme z nej jadierka a nakrájame na kocky (nemôžem si pomôcť, ale táto tekvička mi pripomína čínsku rozprávku o tekvičkových bratoch, ktorú som mala rada.. a takisto ma napadne to, že napr. taký domáci ocov cesnak, hurá, je made in slovakia..)
- Očistenú cibuľu nakrájame podľa veľkosti na štvrtky, príp. šestinky a rozoberieme na lupene, plátky slaninky môžeme prekrojiť po šírke napoly.
- Umyté kuracie stehienka chvíľu poopekáme zo všetkých strán na olivovom oleji (2PL) (na panvičke), vyberieme a odložíme bokom.
- Vo výpeku poopekáme aj plátky slaninky spolu s lupeňmi cibule a kockami tekvice.
- Podlejeme vínom (opiť to kurátko s mierou, poprosím a sebe ulievať s ešte väčšou, nech s istotou dovaríme až do konca :-) odolávaj viac, jak ulievaš domáce ocove))) ), pridáme ríbezľový džem, posypeme majoránkou rozomletou v dlaniach. Premiešame, krátko necháme prebublať.
- ...
- Vsuvka, kultúrna asi nie, ale takto sa u nás varil 15.9. džem z posledných ríbezlí u nás takmer severe :-)
- ...
- ...
- Z panvičky preložíme do pekáčika, v ňom na paradajkovo-tekvicovú zmes poukladáme stehienka a šup do rúry (zvyknem do vyhriatej na 180C) a zakrytú kucinku nechám piecť domäkka (cca hodinku). Odokryté necháme zapiecť podľa chuti. Ja napr. neľúbim douhlíkova (dnes som sa pri paradajkách asi dobre pomodlila :-))
- Krátko pred dopečením zmiešam v miske olivový olej, bylinkovú soľ a pretlačený cesnak. Chlebík nakrájam na plátky, namáčam do ochuteného oleja a poukladám na kuracie stehienka. Nastrúham syr a posypem chlebík. Krátko v rúre zapečiem.
- ...
- ...
- Dobrú chuť :-) Ten chlebík, navrchu chrumkavý, zospodu sem-tam aj šťavou napitý, ešte tým dupľom omáčam v šťave z pekáča a kuraciu nožku mám ako bonus :-D