Jablkový koláč
Jesenný apple pie (jablkový koláč)
Autor receptu: bakingtherapy
Dokonalé spojenie chutí vďaka luxusnému karamelu, sladučkým
jablkám a prenikavej škorici - takto
chutí jeseň.
90 minút príprava |
35 minút na 180 °C |
Postup
- V miske spolu zmiešame 450 g hladkej múky, 2 PL cukru, a 1/2 ČL soli. Na strúhadle nahrubo nastrúhame studené maslo- tým si uľahčíme robotu. Pomocou prstov vytvoríme zo surovín mokrejší piesok. Pridáme najprv 7 PL studenej vody. Zľahka zmiešame, len čo vytvoríme kompaktnú zmes. Cesto nemiesime, chceme krehké cesto. Ak je zmes príliš sypká, ľahko sa rozpadáva, pridáme zvyšnú vodu.
- Cesto rozdelíme na 2 časti - jednu o trošku väčšiu na spodnú časť a druhú časť o trošičku menšiu na hornú mriežku a ozdobu koláča. Cesto dáme aspoň na 1 hodinu do chladničky.
- V hrnci s hrubým dnom rozpustíme 120 g masla. Následne doň dáme 3 PL hladkej múky, ale nie kopcovité. Len zarovnané, inak by zmes príliš stuhla. Na miernom plameni miešame spolu 2 minúty. Pridáme 70 ml vody a hneď za tým 150 g cukru. Za stáleho miešania na malom plameni varíme 3 minúty.
Vznikne akoby omáčka, ktorá v koláči vytvorí tradičnú chuť. Odstavíme a vmiešame 1,5 ČL mletej škorice. Necháme chladnúť.
- Očistíme jablká od šupky, nakrájame na tenké pásiky a zalejeme ich schladnutou škoricovou omáčkou.
- Z chladničky vyberieme cesto. Prvú, tú väčšiu časť rozvaľkáme na veľkosť nádoby aj s okrajmi, v ktorej budeme apple pie piecť. Na surové cesto nanesieme jablkovú plnku a uhladíme. Druhú časť cesta rozvaľkáme, nakrajame na pásiky a na koláči vytvoríme mriežku.
- Vrchné cesto potrieme vajíčkom a dáme do rozohriatej rúry na 220 °C na 10 minút. Následne bez otvorenia dvierok znížime teplotu na 180 °C a dopekáme ešte 30 – 40 minút. Dobrú chuť :)