Foto: sjuz
Kačacie stehná na červenom víne s jablkami v alkohole a pečenými zemiakmi s rozmarínom-
na 170/220 °C
Suroviny
6 ks |
|
150 g |
|
2 stredne veľké |
|
štvrťka klasické |
|
3 ks |
|
2 palice |
|
3strúčiky |
|
2 PL |
|
2 PL |
|
1 l - bude stačiť aj Beaujolais kvalitnejšie |
|
5 vetvičiek |
|
3 ks |
|
1 vanička |
|
1 PL horký |
|
|
Postup
-
1
Marinádu si pripravíme o deň skôr: Na masle orestujeme nakrájanú cibuľu, stopkatý celer a mrkvu. Pridáme celé korenie čierne a nové a bobkový list. Nesolíme.
-
2
Orestované zalejeme litrom červeného vína, necháme ešte pár minút povrieť, aby sa vyparil alkohol, a marinádu ochladíme.
-
3
Do vychladnutej vložíme kúsky mäsa, prikryjeme a marinujeme v chladničke cez noc.
-
4
Ďalší deň. Nakrájame si slaninku a cesnak.
-
5
Na masle orestujeme slaninku s cesnakom.
-
6
Opečené vyberieme na tanier a na výpeku opečieme z oboch strán stehná z marinády. pridáme štamprlík koňaku. Stehná vložíme do pekáča, kde sa budú s marinádou piecť.
-
7
Precedíme marinádu, a zeleninu z nej dáme na panvicu do výpeku s očistenými šampiňónmi a restujeme. Poprášime múkou a necháme minútku postáť.
-
8
Do pekáča ku stehnám pridáme zeleninu z panvice, a zalejeme precedenou marinádou. Osolíme a pridáme vetvičky tymianu.
-
9
Prikryté pečieme v rúre na 170 st. C cca 2,5 hod do mäkka. Priebežne skontrolujeme, či je už mäsko mäkké. Približne v polovici pridáme lyžicu horkého kakaového prášku.
- 10
Pripravila som si jablká v alkohole a domáci jablkový džem
- 11
Keď boli stehná upečené, vybrala som ich na plech, potrela maslom a zapiekla do chrumkava, cca 10 minút na 220 st. C.
- 12
Výpek som zliala, vybrala korenie, byliny a rozmixovala na krém. Ten som dala do hrnca na sporák, pridala trochu šťavy z jabĺk v alkohole a lyžicu džemu, a prevarila, len kým sa džem rozpustil. Dodalo to šťave osviežujúcu príchuť.
- 13
A potom som už len naservírovala na tanier mäsko na šťave na ktoré som dala lyžičku jablkového džemu. Ako príloha boli pečené voňavé rozmarínové zemiaky a jablká v alkohole.
- 10
Diskusia k receptu