Jesenná kačacinka (fotorecept)

Autor receptu: sjuz

Kačacie stehná na červenom víne s jablkami v alkohole a pečenými zemiakmi s rozmarínom-

2,5 hod/ 10 min minút
na 170/220 °C

Suroviny

Postup

  1. Marinádu si pripravíme o deň skôr: Na masle orestujeme nakrájanú cibuľu, stopkatý celer a mrkvu. Pridáme celé korenie čierne a nové a bobkový list. Nesolíme.
  2. Orestované zalejeme litrom červeného vína, necháme ešte pár minút povrieť, aby sa vyparil alkohol, a marinádu ochladíme.
  3. Do vychladnutej vložíme kúsky mäsa, prikryjeme a marinujeme v chladničke cez noc.
  4. Ďalší deň. Nakrájame si slaninku a cesnak.
  5. Na masle orestujeme slaninku s cesnakom.
  6. Opečené vyberieme na tanier a na výpeku opečieme z oboch strán stehná z marinády. pridáme štamprlík koňaku. Stehná vložíme do pekáča, kde sa budú s marinádou piecť.
  7. Precedíme marinádu, a zeleninu z nej dáme na panvicu do výpeku s očistenými šampiňónmi a restujeme. Poprášime múkou a necháme minútku postáť.
  8. Do pekáča ku stehnám pridáme zeleninu z panvice, a zalejeme precedenou marinádou. Osolíme a pridáme vetvičky tymianu.
  9. Prikryté pečieme v rúre na 170 st. C cca 2,5 hod do mäkka. Priebežne skontrolujeme, či je už mäsko mäkké. Približne v polovici pridáme lyžicu horkého kakaového prášku.
  10. Pripravila som si jablká v alkohole a domáci jablkový džem
  11. Keď boli stehná upečené, vybrala som ich na plech, potrela maslom a zapiekla do chrumkava, cca 10 minút na 220 st. C.
  12. Výpek som zliala, vybrala korenie, byliny a rozmixovala na krém. Ten som dala do hrnca na sporák, pridala trochu šťavy z jabĺk v alkohole a lyžicu džemu, a prevarila, len kým sa džem rozpustil. Dodalo to šťave osviežujúcu príchuť.
  13. A potom som už len naservírovala na tanier mäsko na šťave na ktoré som dala lyžičku jablkového džemu. Ako príloha boli pečené voňavé rozmarínové zemiaky a jablká v alkohole.