Tvarohové koláče
Tvarohové koláče

Jemné tvarohové koláče videorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 19. februára 2021

Fajnové mäkučké koláče, plnené výbornou tvarohovou plnkou.  Verím, že budú chutiť celej rodinke :-)
Zdroj: https://cesminazuenal.blogspot.com/2021/02/jemne-tvarohove-kolace-lahucke-kysnute.html?m=1

12 ks
porcií
35 minút
na 180 °C
Jemné tvarohové koláče (videorecept)
Foto: cesminaz

Suroviny

Cesto:
600 g
100 g
150 g
50 g
1/2 dl
3 PL
3 PL
cca 3 dl
21 g čerstvé
1 KL
1 bal.
Plnka:
750 g
z 1 citróna
2 dl
1 bal.
podľa chuti
1 ks
Na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    V jednej miske si najprv lyžicou premiešame obe múky, cukor, soľ a vanilkový cukor. Následne pridáme olej, mäkké maslo, med, citrónovú šťavu a v 2 dl mlieka napučané droždie. Zvyšných cca1 dl mlieka pridávame postupne pri vypracúvaní cesta. Vlastne podľa potreby, ja som dala cca 1 dl ešte, ale to záleží vždy od múky, takže preto treba pridávať vždy potroške :-) Vypracujeme si od polomäkkého trošku mäkšie, kypré cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Nakoniec ho pomocou trochy múky ešte krátko vymiesime do tvaru bochníka, vrch poprášime múkou a necháme cca 45 minút kysnúť nech približne zdvojnásobí svoj objem.

  2. 2

    Medzitým ako cesto kysne zmiešame všetky potrebné suroviny na plnku. Cukor si môže dať každý aj podľa chuti, ja som dala 2 dl. Ten pudingový prášok sa tam dáva preto, aby tá šťava čo vznikne počas pečenia, stuhla a nevytiekla. Citrónová kôra dodá plnke fantastickú chuť, používam ju do plnky dosť často.

  3. 3

    Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a vyváľkame ho do veľkého obdĺžnika hrúbky cca 5-6 mm. Pokrájame ho na 12 rovnakých častí. Následne dáme do stredu každého cesta bohato plnku. Treba si tú plnku od oka rozdeliť, aby ste mali všade rovnako. Ja osobne dávam do koláčov vždy dosť veľa plnky, tak to máme radi. Napokon koláče uzavrieme tak, že spojíme vždy 2 protiľahlé špice, ktoré dobre stlačíme, aby vznikli také batôžky/taštičky.

  4. 4

    Koláče poukladáme na plech s papierom a natrieme ich bielkom. Napokon dáme plech do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 180 °C na cca 35 minút. Pre istotu si to treba ale sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak.

  5. 5

    Ešte jemne teplé ich posypeme práškovým cukrom. Prajem dobrú chuť !

Diskusia k receptu

mamec
Pekné batôžky. Plnky je v nich naozaj bohate, ale v rozpise ti chýba pudingový prášok :) (vo videu to máš)
Ja zvyknem do koláčov z kysnutého cesta dávať hrudkový tvaroh, ale je pravda, že nie každý je na to vhodný. Niektorý zostane po upečení taký "gumový", musím to skúsiť podľa teba.
farbuska
Ach, jaj, krásne šatôčky! Práve som zjedla obed z kantíny v našej budove (nebol vôbec zlý) a teraz by po ňom padla vhod práve takáto šatôčka k šálke čaju... Človek si môže aj za pracovným stolom trochu sniť, no nie? ... No nič, budem musieť spraviť sama podľa tvojho receptu. A víkend môže začať. Vďaka za sníček aj za recept. :)
45678
@cezminas , moje obľúbené, volali sme ich krafličky, neviem prečo, ale boli presne ako Tvoje... :-) možno cesto trosku odlišné, no určite, s pod Tvojich rúk môžu vyjsť iba vydarené koláčiky :-) pozdravujem Ťa :-)
45678
CESTO
• 500 g polohrubej múky
• 150 g masla
• 150 g kryštálového cukru
• 42 g čerstvého droždia
• 2 žĺtky
• 200 ml vlažného mlieka
• štipka soli
PLNKA
• 500 g hrudkovitého tvarohu
• 1 ks vanilkového cukru
• 150 g cukru
• citrónová kôra
• 1 vajíčko
cesminaz
Dakujem velmi krásne všetkým za milé komentáre a nahliadnutie :-) Som velmi rada, že sa receptík páči. @mamec dakujem za upozornenie, v postupe síce tiež spomínam puding, ale v ingredienciách vypadol :-) Vdaka. @45678 dakujem za receptík, znie tiež dobre :-) Prajem všetkým pekný večer.
motyka
Teraz pečiem málo, lebo sa skoro vôbec nestretávame. Ale ukladám, lebo tvoje všetky koláče, aj ostatné recepty, sú vyníkajúce. Keby som tak mala aspoň zo 2 - 3. Nepošleš ? Určite pri zakusnutí tvoji blízki až spievajú. Buďte zdravúčki.
cesminaz
@gastrohobby (20.2.2021 20:37)

:-) dakujem za pochvalu, som rada že si bola doteraz vždy spokojná. Pekný večer.
cesminaz
@motyka (22.2.2021 14:28)

Milá @motyka dakujem za tvoje milé slová :-) si fakt zlatá. Ano doma tieto koláče detom tiež velmi chutia a verím, že aj ty budeš spokojná :-) Tiež srdečne zdravím a všetko dobré prajem!
1x motyka
marienka44
Ja som obdivovateľka Tvojich receptov, milá @Cesminaz. Dnes som upiekla tieto tvarohové zaštičky s malou zmenou, a síce do cesta som dala aj kyslú smotanu 16% asi 1/2 kelimka. Ale vydarili sa, som vďačná za Tvoje recepty, tu sú moje dnešné výtvory:


marienka44
Robila som na skúšku len polovičnú dávku a vrch kláčikov po natretí bielkom som posypala trstinovým kryštál. cukrom. To som odkukala od Teba z iného receptu, nepamätám sa, ktorý to bol.
Dnes som pikela aj 2 krútené orechové kysnuté záviny s technikou omládok, tie sú fajnové, mäkké cesto.
Ešte jeden detailný záber z tvaroh. taštičiek:


cesminaz
@marienka 44 (26.2.2021 20:57)

Milá @marienka to je fakt nádhera :-) Ten koláčik zblízka je strašne lákavý, vidno že je krásne nadýchaný :-) Ten chrumkavý povrch tam super pasuje, si dobre spravila :-) Dakujem ti krásne za tvoju odozvu aj milé komentíky. Teší ma, že si spokojná :-) Pekný večer.
miriamba
Ahoj, dnes som skusala, dodržala som presne recept, sú neuveritelne dobré!!! Chystám sa aj na briosky podla Tvojho receptu.
cesminaz
@miriamba (28.2.2021 19:11)

Ahoj :-) Teším sa, že sa ti koláče podarili, sú naozaj velmi dobré. Briošky určite tiež neolutuješ, pre mňa osobne sú tie NAJ :-) Len dávaj pozor nato, aby ti cesto správne nakyslo a aj briošky pred pečením podkysli - to je velmi dôležité :-) Dúfam, že sa potom ozveš. Pekný den.