Tvarohové koláče

Jemné tvarohové koláče (videorecept)

Autor receptu: cesminaz

Fajnové mäkučké koláče, plnené výbornou tvarohovou plnkou.  Verím, že budú chutiť celej rodinke :-)

12 ks
porcií
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. V jednej miske si najprv lyžicou premiešame obe múky, cukor, soľ a vanilkový cukor. Následne pridáme olej, mäkké maslo, med, citrónovú šťavu a v 2 dl mlieka napučané droždie. Zvyšných cca1 dl mlieka pridávame postupne pri vypracúvaní cesta. Vlastne podľa potreby, ja som dala cca 1 dl ešte, ale to záleží vždy od múky, takže preto treba pridávať vždy potroške :-) Vypracujeme si od polomäkkého trošku mäkšie, kypré cesto, ktoré sa oddeľuje od misky. Nakoniec ho pomocou trochy múky ešte krátko vymiesime do tvaru bochníka, vrch poprášime múkou a necháme cca 45 minút kysnúť nech približne zdvojnásobí svoj objem.
  2. Medzitým ako cesto kysne zmiešame všetky potrebné suroviny na plnku. Cukor si môže dať každý aj podľa chuti, ja som dala 2 dl. Ten pudingový prášok sa tam dáva preto, aby tá šťava čo vznikne počas pečenia, stuhla a nevytiekla. Citrónová kôra dodá plnke fantastickú chuť, používam ju do plnky dosť často.
  3. Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a vyváľkame ho do veľkého obdĺžnika hrúbky cca 5-6 mm. Pokrájame ho na 12 rovnakých častí. Následne dáme do stredu každého cesta bohato plnku. Treba si tú plnku od oka rozdeliť, aby ste mali všade rovnako. Ja osobne dávam do koláčov vždy dosť veľa plnky, tak to máme radi. Napokon koláče uzavrieme tak, že spojíme vždy 2 protiľahlé špice, ktoré dobre stlačíme, aby vznikli také batôžky/taštičky.
  4. Koláče poukladáme na plech s papierom a natrieme ich bielkom. Napokon dáme plech do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 180 °C na cca 35 minút. Pre istotu si to treba ale sledovať, lebo každá rúra pečie trocha inak.
  5. Ešte jemne teplé ich posypeme práškovým cukrom. Prajem dobrú chuť !