Kysnutý závin
Kysnutý závin

Jemné šľahačkové záviny fotorecept

olinecka - fotkaolinecka, 25. marca 2022
Jemné šľahačkové záviny (fotorecept)
Foto: olinecka

Kysnuté záviny starých mám, ktoré môžu byť aj na vašom stole. Nenáročná príprava prekvapí aj náročných.

50 minút
príprava
40-45 minút
na 190 °C

Suroviny

Cesto:
600 g
3 ks
1 bal. čerstvé
1 dl
250 ml (33 %)
130 g čerstvé rozpustené
2 PL
1 1/2 ČL
Tvarohová plnka:
500 g
1 hrsť
2 bal.
1 bal. (v prášku)
z 1/2 citróna (nastrúhaná)
Jablková plnka:
4-5 ks stredné
2 bal.
2 PL
Na posypanie:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Suroviny na cesto.

    Jemné šľahačkové záviny (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do vlažného mlieka rozdrobíme čerstvé droždie, pridáme trocha cukru, 1 PL múky, dobre premiešame a necháme nakysnúť kvások. Múku preosejeme, pridáme žĺtky, zbytok cukru, soľ, smotanu na šľahanie, ktorú som si ohriala (kelímok v teplej vode), rozpustné maslo. Miesime rukou alebo mixérom na hladké cesto, ktoré pomučíme, zakryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste. Netrvá to dlho.

    Jemné šľahačkové záviny (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravila som plnky, ale môže byť aj orechová, maková, pudingová. Nastrúhame jablká, premiešame s hrozienkami, kryštálovým a škoricovým cukrom. Tvaroh taktiež zmiešame so zbytkom surovín.

    Jemné šľahačkové záviny (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme ho na dve alebo tri časti. Cesto rozvaľkáme naplníme, zvinieme preložíme na plech, ktorý vymastíme maslom. Necháme 20 minút na teplom mieste nakysnúť. Pred vložením do rúry záviny potrieme rozpusteným maslom.

    Jemné šľahačkové záviny (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 40-45 minút do zlatista. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

    Jemné šľahačkové záviny (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

haji
Moc pěkný receptík, kysnuté záviny nikdy nezklamou. Milá @olinecka , tvoje provedení kysnutého cesta je velmi vydařené, beru oba záviny, nemohla bych se rozhodnout která plnka je lepší. Jsi šikulka!