Kysnutý závin

Jemné šľahačkové záviny (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Kysnuté záviny starých mám, ktoré môžu byť aj na vašom stole. Nenáročná príprava prekvapí aj náročných.

50 minút
príprava
40-45 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Suroviny na cesto.
  2. Do vlažného mlieka rozdrobíme čerstvé droždie, pridáme trocha cukru, 1 PL múky, dobre premiešame a necháme nakysnúť kvások. Múku preosejeme, pridáme žĺtky, zbytok cukru, soľ, smotanu na šľahanie, ktorú som si ohriala (kelímok v teplej vode), rozpustné maslo. Miesime rukou alebo mixérom na hladké cesto, ktoré pomučíme, zakryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste. Netrvá to dlho.
  3. Pripravila som plnky, ale môže byť aj orechová, maková, pudingová. Nastrúhame jablká, premiešame s hrozienkami, kryštálovým a škoricovým cukrom. Tvaroh taktiež zmiešame so zbytkom surovín.
  4. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme ho na dve alebo tri časti. Cesto rozvaľkáme naplníme, zvinieme preložíme na plech, ktorý vymastíme maslom. Necháme 20 minút na teplom mieste nakysnúť. Pred vložením do rúry záviny potrieme rozpusteným maslom.
  5. Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 40-45 minút do zlatista. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.