Jemne pikantný perkelt z kuracích žalúdkov = zuziek = so slovenskou ryžou

sracz - fotkasracz, 6. februára 2011
Jemne pikantný perkelt z kuracích žalúdkov = zuziek =  so slovenskou ryžou
Foto: sracz

Jeden z receptov, ktoré ma sprevádzajú už od pokolískovského veku. Doma, pod Šibenou horou, nám ho mamka varievala, keď došlo k hromadnému odchodu prebytočných kohútikov do kuracieho raja. Spolu s bratom a otcom sme našu Aňuci naučili mať po ruke dostatočnú zásobu kuracej masti a horúcej vody. Spoločnými silami sme totiž obratne namáčali domáci chlebík do tvoriacej sa šťavy v perkelte, preto ho musela priebežne nadstavovať. Ľúbim všetky perkelty, no z kuracích zuziek-žalúdkov extra zvlášť!

6 (8?)
porcií
10÷15´ minút
príprava
120÷180´ minút
tepelná úprava

Suroviny

1÷2 PL
1÷1,5 PL,škvarená
1÷1,5 PL,škvarená
1 ks,stredne veľká
555÷666 g, (zuzky)
1 PL
0,5 PL
1 KL
1 PL, čerstvý
1 PL
2/0,5 štipka/ML
podľa potreby g, podľa potreby
1÷1,5 ks,veľká
2÷3 ks
500÷600 ml, (alebo inomäsový)
200÷250 ml
podľa potreby ml
podľa potreby g slovenská a ozdoby

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    umyté a odkvapkané kuracie žalúdky (zuzky) dočistím, odrežem tvrdé spojovacie časti (za tento úkon by ma bol môj nebohý otec vyhnal bičom z kuchyne, lebo práve tieto časti mal najradšej, keď mu “škrípali” pri jedení medzi zubami) a opäť premyjem; nechám v sitku odkvapkať prebytočnú vodu; zuzky ponechám čo najväčšie, aby pri ich jedení bolo do čoho “kusnúť”.

    Jemne pikantný perkelt z kuracích žalúdkov = zuziek =  so slovenskou ryžou - obrázok 1
  2. 2

    postrúhanú stredne veľkú cibuľu zalejem 1÷2 PL olivového oleja a krátko ich nechám tepelne “zasnúbiť sa”; pridám po 1 PL domácej bravčovej a slepačej masti (po vihodňarski šmaľcu); vložím odkvapkané zuzky, zamiešam a

    Jemne pikantný perkelt z kuracích žalúdkov = zuziek =  so slovenskou ryžou - obrázok 2
  3. 3

    nechám dusiť pri strednej teplote až pustia vlastnú šťavu.

    Jemne pikantný perkelt z kuracích žalúdkov = zuziek =  so slovenskou ryžou - obrázok 3
  4. 4

    prisypem 1 PL mletej červenej sladkej papriky (MČP), pol PL MČP pálivej, asi 1 KL MČK, 1 PL mletého ďumbiera (ale ak mám čerstvý, rozhodne radšej použijem tento) a 1 PL vegety; zamiešam a nechám ďalej dusiť.

    Jemne pikantný perkelt z kuracích žalúdkov = zuziek =  so slovenskou ryžou - obrázok 4
  5. 5

    na drobno pokrájam jednu veľkú čerstvú zelenú hrubostennú papriku a 2÷3 zrelé paradajky, ktoré

    Jemne pikantný perkelt z kuracích žalúdkov = zuziek =  so slovenskou ryžou - obrázok 5
  6. 6

    pridám do priebežne sa dusiaceho perkeltu; počkám, až sa všetky šťavy a chute “zosobášia” a pridám štipku dve sódybiky (asi 0,5 ML – mokka), ktorá veľmi napomáha k rýchlešiemu zmäknutiu zuziek (túto “fintu” úspešne používam aj pri iných druhoch mäsa už desaťročia); po 40÷50´ postupne podlejem 500÷600 ml kuracieho, alebo inomäsového vývaru, alebo čistej vody (to pre tých a hlavne pre tie, ktorí dbajú o svoju “schlang” líniu); celú zostavu nechám zovrieť, teplotu znížim na minimum, na tzv. udržiavací stupeň a nechám dodusiť až na požadovanú mäkkosť zuziek a chuť perkeltu; podľa potreby dochutím soľou alebo korením.

    Jemne pikantný perkelt z kuracích žalúdkov = zuziek =  so slovenskou ryžou - obrázok 6
  7. 7

    rozhodne však urobím “šmakovú” skúšku namočením krajca chleba do šťavy a jeho následným ochutnaním (tento technologický krok používam už viac ako 60 rokov); Servírovanie: podávam so slovenskou ryžou (klasická alebo zemiaky, tiež nie sú na zahodenie), s pikantnou chrenovou cviklou a ozdobím podľa možností a vkusu (tentoraz som použil redkvičku a petržlenovú vňať s kvetom levandule). "Jem s veľku lošku", dedičstvom to po mojom starom otcovi, "Tatušovi z vachtarňi u štreki nad Torisu. Poprobujce, ňebudzece banovac”! Dobrú chuť!

    Jemne pikantný perkelt z kuracích žalúdkov = zuziek =  so slovenskou ryžou - obrázok 7

Diskusia k receptu

12 komentárov k receptu
Tak si mi zuzkami pripomenul detstvo,aj namáčaním chlebíka v šťave,lebo o zuzky z polievky bola medzi deťmi "bitka" a ten názov som už dáááááávno nepočula.A si mi veru narobil riadnu chuť :-)
Sracz, výborné, dávno som nerobila, niekedy pridám aj srdiečka. Tiež také morčacie žužiky by neboli zlé, tie sú aj väčšie.
mam rada puchre ci zuziky z polievky, priznam sa nerobila som s nimi takyto perkelt, hoci tu ich mozem kupit na kila; takze nabuduce bude podla teba perkelt.
a ta kyticka na tanieri- krasnucka.

Pridaj komentár k receptu: