Jemne pikantný perkelt z kuracích žalúdkov = zuziek = so slovenskou ryžou

sracz - fotkasracz, 6. februára 2011
Jemne pikantný perkelt z kuracích žalúdkov = zuziek =  so slovenskou ryžou
Foto: sracz

Jeden z receptov, ktoré ma sprevádzajú už od pokolískovského veku. Doma, pod Šibenou horou, nám ho mamka varievala, keď došlo k hromadnému odchodu prebytočných Zobraziť celý popisJeden z receptov, ktoré ma sprevádzajú už od pokolískovského veku. Doma, pod Šibenou horou, nám ho mamka varievala, keď došlo k hromadnému odchodu prebytočných kohútikov do kuracieho raja. Spolu s bratom a otcom sme našu Aňuci naučili mať po ruke dostatočnú zásobu kuracej masti a horúcej vody. Spoločnými silami sme totiž obratne namáčali domáci chlebík do tvoriacej sa šťavy v perkelte, preto ho musela priebežne nadstavovať. Ľúbim všetky perkelty, no z kuracích zuziek-žalúdkov extra zvlášť!

6 (8?)
porcií
10÷15´ minút
príprava
120÷180´ minút
tepelná úprava

Suroviny

1÷2 PL
1÷1,5 PL,škvarená
1÷1,5 PL,škvarená
1 ks,stredne veľká
555÷666 g, (zuzky)
1 PL
0,5 PL
1 KL
1 PL, čerstvý
1 PL
2/0,5 štipka/ML
podľa potreby g, podľa potreby
1÷1,5 ks,veľká
2÷3 ks
500÷600 ml, (alebo inomäsový)
200÷250 ml
podľa potreby ml
podľa potreby g slovenská a ozdoby




Postup

  1. 1

    umyté a odkvapkané kuracie žalúdky (zuzky) dočistím, odrežem tvrdé spojovacie časti (za tento úkon by ma bol môj nebohý otec vyhnal bičom z kuchyne, lebo práve tieto časti mal najradšej, keď mu “škrípali” pri jedení medzi zubami) a opäť premyjem; nechám v sitku odkvapkať prebytočnú vodu; zuzky ponechám čo najväčšie, aby pri ich jedení bolo do čoho “kusnúť”.

    Jemne pikantný perkelt z kuracích žalúdkov = zuziek =  so slovenskou ryžou - obrázok 1
  2. 2

    postrúhanú stredne veľkú cibuľu zalejem 1÷2 PL olivového oleja a krátko ich nechám tepelne “zasnúbiť sa”; pridám po 1 PL domácej bravčovej a slepačej masti (po vihodňarski šmaľcu); vložím odkvapkané zuzky, zamiešam a

    Jemne pikantný perkelt z kuracích žalúdkov = zuziek =  so slovenskou ryžou - obrázok 2
  3. 3

    nechám dusiť pri strednej teplote až pustia vlastnú šťavu.

    Jemne pikantný perkelt z kuracích žalúdkov = zuziek =  so slovenskou ryžou - obrázok 3
  4. 4

    prisypem 1 PL mletej červenej sladkej papriky (MČP), pol PL MČP pálivej, asi 1 KL MČK, 1 PL mletého ďumbiera (ale ak mám čerstvý, rozhodne radšej použijem tento) a 1 PL vegety; zamiešam a nechám ďalej dusiť.

    Jemne pikantný perkelt z kuracích žalúdkov = zuziek =  so slovenskou ryžou - obrázok 4
  5. 5

    na drobno pokrájam jednu veľkú čerstvú zelenú hrubostennú papriku a 2÷3 zrelé paradajky, ktoré

    Jemne pikantný perkelt z kuracích žalúdkov = zuziek =  so slovenskou ryžou - obrázok 5
  6. 6

    pridám do priebežne sa dusiaceho perkeltu; počkám, až sa všetky šťavy a chute “zosobášia” a pridám štipku dve sódybiky (asi 0,5 ML – mokka), ktorá veľmi napomáha k rýchlešiemu zmäknutiu zuziek (túto “fintu” úspešne používam aj pri iných druhoch mäsa už desaťročia); po 40÷50´ postupne podlejem 500÷600 ml kuracieho, alebo inomäsového vývaru, alebo čistej vody (to pre tých a hlavne pre tie, ktorí dbajú o svoju “schlang” líniu); celú zostavu nechám zovrieť, teplotu znížim na minimum, na tzv. udržiavací stupeň a nechám dodusiť až na požadovanú mäkkosť zuziek a chuť perkeltu; podľa potreby dochutím soľou alebo korením.

    Jemne pikantný perkelt z kuracích žalúdkov = zuziek =  so slovenskou ryžou - obrázok 6
  7. 7

    rozhodne však urobím “šmakovú” skúšku namočením krajca chleba do šťavy a jeho následným ochutnaním (tento technologický krok používam už viac ako 60 rokov); Servírovanie: podávam so slovenskou ryžou (klasická alebo zemiaky, tiež nie sú na zahodenie), s pikantnou chrenovou cviklou a ozdobím podľa možností a vkusu (tentoraz som použil redkvičku a petržlenovú vňať s kvetom levandule). "Jem s veľku lošku", dedičstvom to po mojom starom otcovi, "Tatušovi z vachtarňi u štreki nad Torisu. Poprobujce, ňebudzece banovac”! Dobrú chuť!

    Jemne pikantný perkelt z kuracích žalúdkov = zuziek =  so slovenskou ryžou - obrázok 7

Diskusia k receptu

sjuz
mňáám! nevedela som, že sa to volá ako ja :)))
bzuky
U nás sa volá žalúdok / puchor/
frezia68
Tak si mi zuzkami pripomenul detstvo,aj namáčaním chlebíka v šťave,lebo o zuzky z polievky bola medzi deťmi "bitka" a ten názov som už dáááááávno nepočula.A si mi veru narobil riadnu chuť :-)
enerrgizer
keby som si mal vybrať medzi rezňom a takýmto perkeltom, vyhral by perkelt...je dokonalý
evanaaa
Sracz, výborné, dávno som nerobila, niekedy pridám aj srdiečka. Tiež také morčacie žužiky by neboli zlé, tie sú aj väčšie.
honestka
mam rada puchre ci zuziky z polievky, priznam sa nerobila som s nimi takyto perkelt, hoci tu ich mozem kupit na kila; takze nabuduce bude podla teba perkelt.
a ta kyticka na tanieri- krasnucka.
cica2
výborný receptík a krásne naaranžované!!!! A aj popis receptu sa mi páči :D
dada1010
krásny recept, určite vyskúšam, keď budem mať v záhrade voňavé rajčinky a papriku....
turistka
@Sracz , dnes sa púšťam do varenia Tvojho receptu, sú tam veci, ktoré mám rada, no nikdy som nerobila so zázvorom, takže ide mať jedlo premiéru :-)
tirak
No vyskušal som je super len neviem načo mam tu smotanu asi zapiť .




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia