Krémová paštrnáková polievka
Krémová paštrnáková polievka

Jemná krémová paštrnáková polievka dvoch chutí

siuuu - fotkasiuuu, 1. septembra 2019
Jemná krémová paštrnáková polievka dvoch chutí
Foto: siuuu

Krémové zeleninové polievky mám rada a rovnako rada skúšam nové varianty. Tentoraz som zvolila paštrnák, ktorý som doteraz nemala možnosť ochutnať. Inšpiráciu som našla Zobraziť celý popisKrémové zeleninové polievky mám rada a rovnako rada skúšam nové varianty. Tentoraz som zvolila paštrnák, ktorý som doteraz nemala možnosť ochutnať. Inšpiráciu som našla v časopise o varení - podľa neho som robila verziu s hruškou a orechmi. Pre mňa však bola táto verzia málo výrazná, preto som pripravila druhú časť polievky podľa seba - na kyslo, so sušenou šunkou, krutónmi a tymiánom.

2-3
porcie
10 minút
príprava
20-25 minút
tepelná úprava

Suroviny

30 g
1 ks menšia
2 strúčiky
1 ks
1/2 l
350 g
podľa chuti
podľa chuti
1 ks menšia
podľa chuti
štipka
1-2 PL
2-3 plátky
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Na masle opekáme 2-3 minúty pokrajanú cibuľu a cesnak. Pridáme pokrájaný očistený paštrnák a pokrájaný očistený zemiak, 3-4 minúty restujeme, zalejeme vývarom tak, aby bola zelenina zaliata a uvaríme do mäkka. Rozmixujeme, ochutíme soľou, korením a štipkou muškátového orieška.

  2. 2

    Na tanieri dekorujeme tenkými plátkami na masle opečenej hrušky, kúskami opečených vlašských orechov a štipkou muškátového orieška.

  3. 3

    Na "kyslú" verziu som do zohriatej polievky pridala ocot, prevarila som a podávala som s plátkom nasucho opečenej sušenej šunky, krutónmi, ktoré mám pripravené do zásoby, posypané lístočkami čerstvého tymianu.

    Jemná krémová paštrnáková polievka dvoch chutí - obrázok 3

Diskusia k receptu

farbuska
Veľmi fotogenické diela! Najmä s tou hruškou to vyzerá nádherne. Paštrnák - keď sa k nemu dostanem - robím skôr pečený ako prílohu. Skúsim aj polievkovú variantu. Možno z toho pečeného by chuť polievky bola výraznejšia?
2x haji a siuuu
haji
Netradiční polévka, zajímavé suroviny, s radostí bych ochutnala. Prudce jedlá fota!
1x siuuu
siuuu
@farbuska (1.9.2019 18:15)

ja som paštrnák skúšala prvý krát a polievka mi chutila, pečený mám v pláne vyskúšať tiež - určite bude fajn
farbuska
Mala som v chladničke ešte 2 väčšie korene paštrnáka, tak som dnes som polievku podľa tvojho receptu uvarila. Máličko som pozmenila postup v tom, že opraženú cibuľu a cesnak (dala som 5 strúčikov) som pridala až nakoniec do uvareného paštrnáka so zemiakom, všetko spolu rozmixovala a potom už nevarila. Skvele to podčiarklo chuť paštrnáka. Veľmi pekne ďakujem za tento námet a inšpiráciu.
1x siuuu
siuuu
@farbuska (11.7.2020 17:41)

Dobrý nápad s tou cibuľkou a cesnakom ... som rada, že polievočka chutila.
kucharka
Tak toto mi nejako uniklo. Urobila si nielen chutnú ale aj krásnu polievočku z celkom normálnych surovín. Palec hore.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia