Jemná jarná krémová polievka z medvedieho cesnaku fotorecept

pusta - fotkapusta, 26. apríla 2013
Jemná jarná krémová polievka z medvedieho cesnaku (fotorecept)
Foto: pusta

Včera so dostala kúpiť medvedí cesnak a rozhodla som sa pre polievku. Príprava je rýchla, jednoduchá a výsledok vynikajúci, okrem medvedieho cesnaku obsahuje mladú cibuľku, zemiaky, maslo, cesnak, soľ, biele korenie, domáci kurací vývar a na záver som pridala šľahačku. Chuť je veľmi jemná a lahodná, dá sa konzumovať rovnako dobre za tepla i za studena, výborne osvieži aj v horúčave.

4
porcie
10 minút
príprava
30 minút
na 90 °C

Suroviny

150 g
2 - 3 ks
2 - 3 strúčiky
2 ks
50 g
1 PL
podľa chuti
podľa chuti
1500 ml (voda)
150 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravila som si potrebné suroviny, medvedí cesnak, šľahačku, mladú cibuľku a cesnak.

    Jemná jarná krémová polievka z medvedieho cesnaku (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Očistenú mladú cibuľku som pokrájala na jemné kolieska. Použila som aj zelenú časť, vňať som odložila na ozdobu hotovej polievky.

    Jemná jarná krémová polievka z medvedieho cesnaku (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medvedí cesnak som umyla, odstránila som stopky a pokrájala na hrubo, to úplne stačí, lebo sa bude ešte mixovať hotová polievka.

    Jemná jarná krémová polievka z medvedieho cesnaku (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pokrájala som zemiaky na malé kocky, skôr sa uvaria a zahustia polievku.

    Jemná jarná krémová polievka z medvedieho cesnaku (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    V hrnci som rozpustila 1 polievkovú lyžicu slnečnicového oleja a maslo.

    Jemná jarná krémová polievka z medvedieho cesnaku (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na strednom plameni som orestovala na rozohriatom tuku pokrájanú cibuľku - asi 2 minútky.

    Jemná jarná krémová polievka z medvedieho cesnaku (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pridala som medvedí cesnak a restovala spolu dalšiu 1 minútku...

    Jemná jarná krémová polievka z medvedieho cesnaku (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...spolu s prelisovaným cesnakom, kým sa rozvoňal, dlhšie netreba. Netreba sa báť pridaného cesnaku, dalšou tepelnou úpravou, varením stratí svoju ostrosť, polievku príjemne prevonia a jemne zvýrazní lahodnú chuť medvedieho cesnaku a to je dôvod, prečo som ho pridala teraz- Vyskúšajte tento spôsob a presvedčte sa o tom sami.

    Jemná jarná krémová polievka z medvedieho cesnaku (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pridala som pokrájané zemiaky a všetko som restovala ešte 1 minútku.

    Jemná jarná krémová polievka z medvedieho cesnaku (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Prisypala som 1 PL hladkej múky a krátko orestovala,...

    Jemná jarná krémová polievka z medvedieho cesnaku (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...zaliala som domácim kuracím vývarom a priviedla som do varu, povarila som všetko asi 10 - 15 minút. Polievku som osolila a okorenila mletým bielym korením, stačí málo, len aby trošku zvýraznila chuť, ale neprebila ju. Ak máte vývar, tak soľte opatrne, ak vývar nemáte, môžete použiť vodu, ale žiaden umelý bujon z kocky, ani žiadnu vegetu neodporúčam, pokazil by túto lahodnú polievku.

    Jemná jarná krémová polievka z medvedieho cesnaku (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Pridala som sladkú smotanu a nechala som iba raz prevrieť, stále som miešala, lebo šľahačka sa ľahko pripaľuje. Nechala som mierne vychladnúť.

    Jemná jarná krémová polievka z medvedieho cesnaku (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Ponorným mixérom som polievku rozmixovala do hladka a nechala som ju 10 minút odpočinúť.

    Jemná jarná krémová polievka z medvedieho cesnaku (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Horúcu polievku som nabrala na tanier a ozdobila pokrájanou vňaťou mladej cibuľky. Podávala som k nej opečené hrianky z bagety s trochou oleje, ale bez cesnaku, aby vynikla chuť polievky.

    Jemná jarná krémová polievka z medvedieho cesnaku (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Túto porciu som si dala teraz túto polievku dobre vychladenú a bola vynikajúca jemná a lahodná i za studena, v tejto horúčave výborne osviežila.

    Jemná jarná krémová polievka z medvedieho cesnaku (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

16 komentárov k receptu
Krásna a poctivá práca šikovnej domácej pani! Krémové polievky sú mojou slabosťou a rád ich varievam v priebehu celého roka. Ja pri nich vychádzam z beshamelového základu. Tebe milá @pusta ďakujem za "nakuknutie" aj do toho kútika Tvojeho majstrovstva!
milý, milý @sracz , Ferikém si strašne zlatý. aj ja ich mám rada. ešte z medvedieho cesnaku som nikdy nevarila, vydarila sa. tiež robím niekedy z beshamelového základu, najmä hubové polievky.
osobne sa mi páči tvoje varenie a poviem pravdu, i krásne servisy, na ktorých servíruješ.
to je dakujem tebe, že si ku mne nakukol.
posielam srdečný pozdrav do ďalekej Iowy Tebe i Tvojej milej rodinke.
@izabellka929 , áno krémová, veľmi jemná, chutná a osviežujúca i za studena, skúsila som tak i tak.
ešte som nikdy nevarila z mdvedieho cesnaku, ale oplatilo sa s ním zaobchádzať ako s jemnou jarnou listovou zeleninou, má veľmi jemnučkú chuť.
dakujem ti.
že DDD, včera som vyskúšal a nebanujem! Vynikajúca, dávno sa mi lepšia dobrota nepodarila! Myslím, že to biele korenie tú zvláštnu chuť ohromne podfarbilo a zvýraznilo.
(Priznávam so sklonenou hlavou, že som tam dal aj koca-bujón, lebo iný vývar som nemal)
Určite bola výborná , len škoda varenia cesnaku , pokiaľ sa neuvaria zemiaky . Aby sa zacovali všetky prospešné látky v tomto jarnom zázraku , stačí do uvarených zemiakov vo vývare nasekať medvedí cesnak , dochutiť a ihneď rozmixovať a pridať smotanu a stiahnuť zo šporáka.
@bobor , iste sa dá aj tvojim spôsobom uvariť a bude výborná. ja som však chcela dosiahnuť jemnosť polievky, len s akcentom medvedieho cesnaku. podľa môjho názoru cesnak i medvedí cesnak majú výraznú aromatickú chuť a preto som postupovala spôsobom, aký som uviedla v mojom recepte.
v každom prípade veľmi pekne dakujem za tvoj názor..
Dnes sme mali na večeru polievku inšpirovanú touto. Suroviny tie isté, len ich pomery som pomenila (hlavne bolo menej vody a nakoniec aj smotany), takže vyšla tak do zelena. :) Chutilo nám, suroviny pekne pasujú...



tiez som to pomenila, na masti zarestovany por, cibula, slanina, na to zemiaky, zaliate vyvarom, mix, slahacka a v zavere medv. cesnak, netreba ho trapit, iba prehriat,, fajn polievka



Pridaj komentár k receptu: