Jelenie plece s brusnicovou omáčkou
Autor receptu: redakcia
Suroviny- 0,5 kg jelenie plece
- trochu paprika červená mletá
- soľ
- korenie čierne mleté
- 0,1 l olej
- 0,05 l víno červené
- 0,1 kg zavárané brusnice
- 0,2 kg cibuľa
- rozmarín
- bobkový list
- korenie nové mleté
- paradajkový pretlak
Tirolské knedličky: - 7 ks, nakrájaných na kocky rožky
- vegeta
- soľ
- korenie čierne mleté
- 0,30 kg cibuľa
- 1 strúčik cesnak
- 4 ks vajcia
- 0,1 kg prosciutto
- 0,4 l mlieko
- 1 lyžica múka hladká
- 0,05 l olej
- pažítka
Postup- Na troche oleja opečieme veľké kusy jelenieho pleca a odložíme ich na tanier. Vo výpeku orestujeme cibuľku,
pridáme papriku, opečené mäso, podlejeme vínom, niekoľko minút necháme vrieť, podlejeme vodou a dusíme.
- Pridáme vetvičku rozmarínu, bobkový list, čierne korenie, nové korenie a soľ. Keď je mäso napoly udusené, pridáme brusnice a trochu paradajkového pretlaku.
- Šťava má byť dostatočne hustá bez zahusťovania múkou. Udusené mäso vyberieme a omáčku prelisuje cez husté sitko. Mäso pokrájame priečne cez vlákna na plátky a prelievame omáčkou.
- Tirolské knedličky: usušíme rožky nakrájané na malé kocky. Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, dáme ju na rožky. Rožky zalievame mliekom, v ktorom sme rozšľahali vajcia, 2 lyžice hladkej múky, soľ, vegetu, korenie, pažítku alebo petržlenovú vňať. Opatrne premiešame a necháme cca 15 minút postáť. Pridáme nadrobno pokrájané Proscuito. Z masy formujeme guľky s priemerom cca 4 cm. Aby sa nám masa nelepila na ruky, namáčame si ich pri formovaní guliek do studenej vody. Guľky vkladáme do vriacej osolenej vody, stiahneme plameň na najslabšie, prikryjeme a za občasného otočenia paríme 20 minút.
|