Jelenie plece s brusnicovou omáčkou

Autor receptu: redakcia

Postup

  1. Na troche oleja opečieme veľké kusy jelenieho pleca a odložíme ich na tanier. Vo výpeku orestujeme cibuľku, pridáme papriku, opečené mäso, podlejeme vínom, niekoľko minút necháme vrieť, podlejeme vodou a dusíme.
  2. Pridáme vetvičku rozmarínu, bobkový list, čierne korenie, nové korenie a soľ. Keď je mäso napoly udusené, pridáme brusnice a trochu paradajkového pretlaku.
  3. Šťava má byť dostatočne hustá bez zahusťovania múkou. Udusené mäso vyberieme a omáčku prelisuje cez husté sitko. Mäso pokrájame priečne cez vlákna na plátky a prelievame omáčkou.
  4. Tirolské knedličky: usušíme rožky nakrájané na malé kocky. Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, dáme ju na rožky. Rožky zalievame mliekom, v ktorom sme rozšľahali vajcia, 2 lyžice hladkej múky, soľ, vegetu, korenie, pažítku alebo petržlenovú vňať. Opatrne premiešame a necháme cca 15 minút postáť. Pridáme nadrobno pokrájané Proscuito. Z masy formujeme guľky s priemerom cca 4 cm. Aby sa nám masa nelepila na ruky, namáčame si ich pri formovaní guliek do studenej vody. Guľky vkladáme do vriacej osolenej vody, stiahneme plameň na najslabšie, prikryjeme a za občasného otočenia paríme 20 minút.