Jeleň na víne so žihľavovými haluškami
šéfkuchár hotela Mikado v Nitre, 8. júna 2014
Foto: Ľuboš Pilc
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
800 g |
|
100 g |
|
100 g |
|
|
|
|
|
4 vetvičky |
|
4 ks |
|
6 ks zrniečok |
|
6 ks zrniečok |
|
600 g |
|
400 ml |
|
1 l |
|
450 g |
|
100 g |
|
2 ks |
|
4 hrste |
|
Postup
-
1
Jelenie stehno prešpikujeme oškvarkami. V dostatočne veľkom kastróle v múke obalenéjelenie stehno opečieme z každej strany. Opečené mäso vyberieme, na tuku orestujeme zeleninu a pridáme koreniny s bylinkami, podlejeme červeným vínom, ktoré necháme odpariť. Prilejeme vývar. Mäso vložíme späť do kastróla a dusíme, kým nie je mäkké.
- 2
Medzitým dáme piecť zemiaky v šupke približne na 50 minút do pece. Vo vriacej vode krátko povaríme žihľavu a schladíme ju v ľadovej vode. Žihľavu najemno nasekáme. Upečené zemiaky ešte teplé očistíme, nastrúhame, pridáme múku, žĺtky, žihľavu a soľ. Rýchlo spracujeme na hladké cesto. Cesto rozdelíme na malé guľôčky, ktoré na pomúčenej doske pomocou vidličky formujeme do tvaru malých knedličiek. Varíme v osolenej vode asi tri minúty.
- 3
Mäkké mäso vyberieme zo šťavy, ktorú necháme ešte odpariť do sirupovitej konzistencie, podľa potreby dochutíme soľou a korením. Jeleninu servírujeme nakrájanú na plátky spolu s omáčkou a knedličkami.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
luxusné jedlo!