Jeleň na víne so žihľavovými haluškami

Autor receptu: redakcia

4
porcie
25 minút
príprava
150 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Jelenie stehno prešpikujeme oškvarkami. V dostatočne veľkom kastróle v múke obalenéjelenie stehno opečieme z každej strany. Opečené mäso vyberieme, na tuku orestujeme zeleninu a pridáme koreniny s bylinkami, podlejeme červeným vínom, ktoré necháme odpariť. Prilejeme vývar. Mäso vložíme späť do kastróla a dusíme, kým nie je mäkké.
  2. Medzitým dáme piecť zemiaky v šupke približne na 50 minút do pece. Vo vriacej vode krátko povaríme žihľavu a schladíme ju v ľadovej vode. Žihľavu najemno nasekáme. Upečené zemiaky ešte teplé očistíme, nastrúhame, pridáme múku, žĺtky, žihľavu a soľ. Rýchlo spracujeme na hladké cesto. Cesto rozdelíme na malé guľôčky, ktoré na pomúčenej doske pomocou vidličky formujeme do tvaru malých knedličiek. Varíme v osolenej vode asi tri minúty.
  3. Mäkké mäso vyberieme zo šťavy, ktorú necháme ešte odpariť do sirupovitej konzistencie, podľa potreby dochutíme soľou a korením. Jeleninu servírujeme nakrájanú na plátky spolu s omáčkou a knedličkami.