Jeleň na smotane

Peter Duranský
šéfkuchár Elesko restaurant wine bar & shop v Bratislave, 10. septembra 2010
Jeleň na smotane
Foto: Pravda - Ivan Majerský
4-6
porcie

Suroviny

1 kg
150 g
300 g
150 g
150 g
50 g
2 dl
50 g
1 g
4 dl

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Očistené, umyté jelenie mäso prešpikujeme slaninou. Na rozohriatom oleji orestujeme mäso osolené a okorenené dôkladne z každej strany. Orestované mäso vytiahneme a odložíme nabok. Do výpeku vkladáme na kocky nakrájanú cibuľu, zeler, mrkvu. Restujeme do kašovitej hmoty a pridávame bobkový list, borievky, horčicu, rascu, cukor. Dôkladne zamiešame a zalejem vývarom (vodou).

  2. 2

    Orestované mäso vložíme do tohto vývaru a varíme asi 2 hodiny do mäkka. Po uvarení mäso vytiahneme a nakrájame na rovnomerné porcie. Omáčku dochucujeme citrónovou šťavou, octom, soľou, korením a cukrom. Dochutenú omáčku rozmixujeme a prepasírujeme na jemno.

  3. 3

    Do hotovej omáčky prilievame smotanu, ktorú rozmixujeme a necháme variť približne 20 minút. Po dovarení omáčku odstavíme a môžeme podávať. Podávame s karlovarskou knedľou, brusnicovým alebo jarabinovým kompótom.

  4. 4

    Náš tip: Ide o tradičné jedlo, pri ktorom je rozhodujúce dochutenie omáčky a príprava vhodnej prílohy. Karlovarská knedľa vytvára vynikajúcu tradičnú harmóniu chuti.

Recept je zaradený do kategórií:
Jelenie mäso, Slovenská kuchyňa, Hlavné jedlá, Obed, Večera, Varené

Diskusia k receptu

advokat
Je to obdobné ako to robíš, ale ja mäso nakrájam na plátky , zeleninu postrúham na hrbom struhadle a všetko naraz vložim do kastróla. Keď je mäso mäkké, pridám ostené prísady ako píšeš a dávam tam aj smotanu na varenie a aj kyslú smotanu. Nerobím žiadne mixovanie, naswtrúhana zelenina pridáva omáčke fantastickú chuť keď je v malých kúskoch.
modrykamen
Priznaj sa, recept máš odo mňa. Ja akurát pri servírovaní pridám aj 1 PL kompótu, alebo džemu s mierne rozvareným sladkokyslotrpkým ovocím (brusnice, čučoriedky, šípky, slivky a pod.). Má to taký divinovejší šmrnc. Moja mamka zvykla pácovať mäso, ale ja som od toho upustil.
modrykamen
Pardón, až teraz som si všimol, že na stole je brusnicový, či ríbezľový kompót.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha