Jeleň na smotane

Autor receptu: redakcia

4-6
porcie

Postup

  1. Očistené, umyté jelenie mäso prešpikujeme slaninou. Na rozohriatom oleji orestujeme mäso osolené a okorenené dôkladne z každej strany. Orestované mäso vytiahneme a odložíme nabok. Do výpeku vkladáme na kocky nakrájanú cibuľu, zeler, mrkvu. Restujeme do kašovitej hmoty a pridávame bobkový list, borievky, horčicu, rascu, cukor. Dôkladne zamiešame a zalejem vývarom (vodou).
  2. Orestované mäso vložíme do tohto vývaru a varíme asi 2 hodiny do mäkka. Po uvarení mäso vytiahneme a nakrájame na rovnomerné porcie. Omáčku dochucujeme citrónovou šťavou, octom, soľou, korením a cukrom. Dochutenú omáčku rozmixujeme a prepasírujeme na jemno.
  3. Do hotovej omáčky prilievame smotanu, ktorú rozmixujeme a necháme variť približne 20 minút. Po dovarení omáčku odstavíme a môžeme podávať. Podávame s karlovarskou knedľou, brusnicovým alebo jarabinovým kompótom.
  4. Náš tip: Ide o tradičné jedlo, pri ktorom je rozhodujúce dochutenie omáčky a príprava vhodnej prílohy. Karlovarská knedľa vytvára vynikajúcu tradičnú harmóniu chuti.