Jarný chrumkavý šalát zo stopkového zeleru, jablka a orechov fotorecept
Foto: pusta
Tento šalát som vybrala z najlepších receptov magazínu TV paprika, ide o veľmi chutnú a sviežu vitamínovú bombu, obohatenú orechmi s vynikajúcimi účinkami pre Zobraziť celý popisTento šalát som vybrala z najlepších receptov magazínu TV paprika, ide o veľmi chutnú a sviežu vitamínovú bombu, obohatenú orechmi s vynikajúcimi účinkami pre zdravie, je do slova pochúťkou pre milovníkov chrumkavých jarných šalátov. Tento recept venujem našej milej varecháčke @safran, ako poďakovanie za to, že som sa od nej veľa o gastronómii naučila a ešte len naučím :-)
porcie
príprava
Suroviny
3 stopky |
|
1 ks |
|
1 strúčik |
|
3 PL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
1/2 CL |
|
30 ml |
|
45 ml |
|
30 g (nemusia byť) |
|
75 g (vlašské, mandle, kešu) |
|
Postup
-
1
Dnes sme boli na nákupoch a vzala som aj stopkový zeler, máme ho radi, je to výborná chrumkavá pochúťka, pripravila som z neho úžasný šalát.
-
2
Na suchej panvici som začala pražiť olúpané mandle, neskôr aj vlašské orechy.
-
3
Opražené mandle som dala na tanier a nechala som ich úplne vychladnúť.
-
4
Do šalátovej misy som dala umytý, osušený a pokrájaný stopkový zeler na prstienky asi o hrúbke 1 cm.
-
5
Pripravila som citrónovú šťavu.
-
6
Očistený strúčik cesnaku som pokrájala na drobno a...
-
7
...pridala som ho k stopkovému zeleru, ...
-
8
...ktorý som osolila, okorenila čerstvo mletým čiernym korením a...
-
9
...celou rascou.
-
10
Pridala som posekanú petržlenovú vňať.
-
11
Pripravila som umyté a osušené jablko Grany Smith, ktoré má pevú dužinu a príjemnú kyslú chuť.
-
12
Jablko som odstopkovala, rozkrojila na štvrtiny, zbavila som ho jadrovníka, ošúpala a pokrájala na kocky o hrane asi 0,5 cm, ...
-
13
... ktoré som pridala k stopkovému zeleru,...
-
14
...všetko som poliala citrónovou šťavou, olivovým olejom a dobre premiešala.
-
15
Na záver som tento výborný šalát posypala opraženými vlašskými orechmi a mandľami a lahôdka bola na stole. Ja som hrozienka nedala, u nás akosi neidú na chuť, ale Vy si ich smelo pridajte k vôli plnej chuti s orechmi.
-
16
Je to veľmi rýchly a chutný zdravý svieži šalát, plný vitamínov s priaznivými účinkami pre zdravie a pochúťkou pre milovníkov chrumkavej dobroty. Zeler je zelenina najčastejšie ako buľvový, listový a stopkový, tiež nazývaný ako anglický zeler. Používal sa už ako korenie a afrodiziakum v starom Egypte. Obsahuje veľa éterických olejov, ktoré mu dávajú typickú arómu a zároveň ho chránia pred škodcami, rovnako chránia i organizmus človeka pred plesňami a baktériami. Uvoľňujú sa pri prechode tráviacim traktom do sliznice v ústach, žalúdku a črevách, pôsobia aj dezinfekčne. Likvidujú infekciu v obličkách a močových cestách, zeler má podobné účinky ako fenikel,éterické oleje pôsobia na rozpúšťanie hlienov v prieduškách, pôsobí účinne pri zápale dýchacích ciest a nachladnutiach, kašli a nádche. Je významným zdrojom vitamínov skupiny B, má vyšší obsah vitamínu C ako citrón, má vitamíny A,K a E, z minerálov draslík, horčík, sodík, vápnik, železo, jód, zinok vo vysokých dávkach, znižuje hladinu cukru v krvi, čistí kĺby a obličky, pôsobí močopudne, znižuje vysoký tlak krvi, chráni pred žalúdočnými vredmi a má ešte veľa priaznivých účinkov preto by nemal chýbať na vašom stole, či ho už milujete alebo nemilujete. :-))) V kuchyni sa využíva pri príprave polievok, omáčok, dressingov, marinád, šalátov, ako korenie, samostatné jedlo...má široké použitie.
Kolko ludi ,tolko chuti :-) .
teší ma, že tento šalát považuješ za výborný a zdravý, je fakt skvelý, osviežujúci a krásne chrumkavý.
dakujem za pochvalu.
ok, ale k receptu samotnému sa vyjadriť predsa môžeš - v tom ti nemá čo brániť :-)
varecha.pravda.sk/recepty/cicerovy-salat-s-hnedou-ryzou-a...
teraz vážne: zeler by som šúpala, jablko nie a rascu tiež nie :-) ale to by boli moje obmeny receptu, ak by bol originálny tak, ako si ho pripravila Ty,
hrozienka určite
učím sa a mám sa ešte veľa čo učiť :-)
no ja som stopkový zeler nešúpala, lebo nebol ošúpaný ani v originál recepte, len umytý. ale ani inak to nerobievam, len málokedy, ked to ten ktorý recept priamo vyžaduje.
potešilo by ma, keby si recept pripravila, hoci aj s tvojimi chuťovými obmenami :-) myslím, že tie hrozienka tam určite patria.
dakuijem za milá komentár.
dakujem za uznanie.
dakujem za ocenenie.
dakujem, teší ma že aj fotka sa ti páči.
Stopkaty zeler uvoľní viac chuť,ked sa orestuje a následne postrieka citrónom,vyskúšajte:-) tiež mi nesedí čierna rasca do šalátu celá neuvoľní chuť ani vôňu ,inak šalát vyzerá exelentne.
ak budem robiť tento šalát znovu, , skúsim stopkový zeler orestovať a postriekať citrónom potom. v tomto recepte sa citrónová šťava pridávala pre chuť, ale najmä k vôli tomu, aby jablká nezhnedli.
porcelán nie je zo Slovenska, je to originálny karlovarský porecelán
z Dubí z ČR.
dakujem za pochvalu, potešila si ma.
je to výborný šalát, veľmi svieži, ľahký a zdravý.
dakujem.