Jahňacie steaky so zemiakovým gratinom
šéfkuchár a spolumajiteľ Bistra Bienvenue, 26. augusta 2021
Foto: archív Petra Vargu
porcie
Postup
-
1
Jahňacie mäso môžeme dať deň pred grilovaním do marinády: okoreníme ho, pokvapkáme olivovým olejom, dochutíme rozmarínom a morskou soľou.
- 2
Rozohrejeme panvicu (gril), na ňu položíme jahňací steak a opečieme z každej strany. Ak ho chceme mať medium rare, keď je mäso najšťavnatejšie, pečieme ho asi 3–4 minúty z každej strany. Vtedy je na povrchu upečený a vo vnútri ružový. Ak máme teplomer na meranie teploty mäsa, tak ho zapichneme do mäsa – to by malo pri grilovaní dosiahnuť uprostred 55 °C. Po dopečení necháme mäso ešte 4 minúty odstáť, až potom servírujeme.
- 3
Zemiakový gratin: Zemiaky očistíme a nakrájame na plátky. Dno ohňovzdornej nádoby, v ktorej budeme zemiaky piecť, potrieme cesnakom. Zemiaky naukladáme vo vrstvách, pričom každú zvlášť osolíme a okoreníme. Prilejeme mlieko a nádobou mierne zatrasieme, aby sa tekutina rovnomerne uložila. Navrch dáme pár plátkov masla a ešte raz osolíme a okoreníme. Takto pripravené zemiaky vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme asi hodinu dozlatista. Servírujeme s jahňacím steakom.
Tiež steak:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu