Jahňacia kotleta s pyré z konfitovaného cesnaku
šéfkuchár Korzo Café&Restaurant v Bratislave, 14. augusta 2018
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcie
príprava
Postup
-
1
Celý neošúpaný cesnak ponoríme do oleja a pečieme ho pri teplote 120 °C zakrytý pokrievkou. Pozor, pri vyššej teplote ma cesnak tendenciu „vybuchovať", preto po asi 30 minútach jeden cesnak opatrne vyberieme a ak je pri stlačení úplne mäkký, môžeme ho vybrať opatrne všetok. Necháme prirodzene schladiť a potom ho priečne prerežeme a vytlačíme dužinu do sitka, cez ktoré zmes ešte prepasírujeme.
- 2
Jahňacie mäso zľahka očistíme od blán. Červené víno prevaríme s bobkovým listom, necháme vychladnúť a zalejeme ním jahňacie mäso a necháme ho takto v chlade postáť hodinu. Baby zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme ich a na masle pomaličky opekáme dozlata. Jahňacie mäso osolíme, okoreníme a prudko opečieme z každej strany. Mäso preložíme nabok, dáme naň kocku masla a necháme na teplom mieste odpočívať 5–7 minút.
- 3
V kastróliku pomaly prehrejeme cesnakové pyré, pridáme podľa potreby smotanu a dochutíme soľou a kvapkou citróna. Pyré naservírujeme na tanier, obložíme zemiakmi a navrch dáme rozkrojené jahňacie mäso, ktoré pred krájaním ešte sprudka opečieme.
Tiež kotleta:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu