Jahňací guláš
Jahňací guláš

Jahňací guláš

Peter Holec
šéfkuchár hotela Zochova chata, Modra–Piesok, 22. marca 2021
Jahňací guláš
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
6
porcií
120 minút
príprava

Suroviny

1,2 kg
500 g
2 PL
4-5 ks stredne veľké
4 ks
2-3 PL extra hustý
5-6 strúčikov
2 PL
 vetvička
 vetvička
3 ks
2 ks




Postup

  1. 1

    Mäso nakrájame na 2–3 cm veľké kocky. Cibuľu nakrájame nadrobno, paradajky oblanšírujeme, ošúpeme nakrájame na menšie kúsky. Papriku očistíme a nakrájame na tenké slížiky.

  2. 2

    Do rozpáleného hrnca s masťou pridáme pokrájanú cibuľu, pražíme dozlata, kým začne karamelizovať, pridáme mäso, zatiahneme, pridáme pretlačený cesnak, mletú papriku premiešame a pridáme papriku a paradajky. Stíšime oheň a občas premiešame, kým nepustí zmes vlastnú šťavu.

  3. 3

    Pridáme soľ, koreniny, tymian, rozmarín. Podlejeme vodou alebo vývarom a dusíme skoro domäkka. Tesne pred dokončením pridáme na zahustenie najemno nastrúhané zemiaky a môžeme podávať. Ako príloha sa hodia halušky, chrumkavý čerstvý chlieb, ale aj varené zemiaky a parená knedľa. Tí, čo majú radi pikantné si môžu dochutiť guláš čili papričkou alebo pikantnou paprikovou pastou.

Diskusia k receptu

evanaaa
Práve v týchto dňoch sa objavuje jahňacina náloca pultoch (či regáloch), ale ešte sa mi neušla, buď sa vypredá, ak ju vôbec dostanú. No dúfam, že sa jej nakoniec dočkám a potom si z nej spravím takýto guľášik.
1x jeery
jeery
Stále som počul že slováci nejedia jahňacinu a baraninu. Teraz neveia nasýtiť poptávku na trhu. :-(




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia