Jablkový koláč so zmrzlinou
manažérka krbového ateliéru Meeting Café v Krupine, 28. septembra 2011
Foto: Pravda - Robert Hüttner
Suroviny
1000 g |
|
1000 g |
|
60 g |
|
100 g |
|
2 PL |
|
1 KL |
|
1 balíček |
|
100 g |
|
Na posýpku: | |
300 g |
|
1 ks |
|
1/4 KL |
|
150 g, studené |
|
125 g |
|
Postup
-
1
Surové zemiaky nastrúhame na strúhadle na hrubšie rezance, jablká olúpe me, odstránime jadrovníky a pokrájame na malé kocky.
- 2
Vo veľkej panvici roztopíme maslo a na ňom podusíme zemiaky, jablká, kryštálový cukor, citrónovú šťavu, klinčeky, škoricový cukor a hrozienka. Zakryjeme pokrievkou a za občasného miešania dusíme na strednom plameni 10 minút.
- 3
3. Zmes preložíme do zapekacej misy, rúru predhrejeme na 190 0C. Múku na posýpku zmiešame s kypriacim práškom a so sódou bikarbónou v hlbokej mise. Prstami vtrieme na kocky pokrájané studené maslo až vznikne hrudkovitá zmes, prisypeme hnedý cukor a vypracujeme hrubšiu posýpku. Posýpku rovnomerne nasypeme na zmes zemiakov a jabĺk v zapekacej mise, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 45–50 minút, kým sa povrch nesfarbí do zlatista. Po upečení necháme koláč chvíľu postáť. Servírujeme na tanier s vanilkovou zmrzlinou a posypaný práškovým cukrom.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu