Jablkový koláč so zmrzlinou

Renáta Kráľovičová
manažérka krbového ateliéru Meeting Café v Krupine, 28. septembra 2011
Jablkový koláč so zmrzlinou
Foto: Pravda - Robert Hüttner

Suroviny

1000 g
1000 g
60 g
100 g
2 PL
1 KL
1 balíček
100 g
Na posýpku:
300 g
1 ks
1/4 KL
150 g, studené
125 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Surové zemiaky nastrúhame na strúhadle na hrubšie rezance, jablká olúpe me, odstránime jadrovníky a pokrájame na malé kocky.

  2. 2

    Vo veľkej panvici roztopíme maslo a na ňom podusíme zemiaky, jablká, kryštálový cukor, citrónovú šťavu, klinčeky, škoricový cukor a hrozienka. Zakryjeme pokrievkou a za občasného miešania dusíme na strednom plameni 10 minút.

  3. 3

    3. Zmes preložíme do zapekacej misy, rúru predhrejeme na 190 0C. Múku na posýpku zmiešame s kypriacim práškom a so sódou bikarbónou v hlbokej mise. Prstami vtrieme na kocky pokrájané studené maslo až vznikne hrudkovitá zmes, prisypeme hnedý cukor a vypracujeme hrubšiu posýpku. Posýpku rovnomerne nasypeme na zmes zemiakov a jabĺk v zapekacej mise, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 45–50 minút, kým sa povrch nesfarbí do zlatista. Po upečení necháme koláč chvíľu postáť. Servírujeme na tanier s vanilkovou zmrzlinou a posypaný práškovým cukrom.

Diskusia k receptu

hubata
Trošku nezvyčajné miešať jablká so zemiakmi - ale prečo nie? Uložíme, vyskúšame.