Jablkový koláč so zmrzlinou

Autor receptu: redakcia

Suroviny

Postup

  1. Surové zemiaky nastrúhame na strúhadle na hrubšie rezance, jablká olúpe me, odstránime jadrovníky a pokrájame na malé kocky.
  2. Vo veľkej panvici roztopíme maslo a na ňom podusíme zemiaky, jablká, kryštálový cukor, citrónovú šťavu, klinčeky, škoricový cukor a hrozienka. Zakryjeme pokrievkou a za občasného miešania dusíme na strednom plameni 10 minút.
  3. 3. Zmes preložíme do zapekacej misy, rúru predhrejeme na 190 0C. Múku na posýpku zmiešame s kypriacim práškom a so sódou bikarbónou v hlbokej mise. Prstami vtrieme na kocky pokrájané studené maslo až vznikne hrudkovitá zmes, prisypeme hnedý cukor a vypracujeme hrubšiu posýpku. Posýpku rovnomerne nasypeme na zmes zemiakov a jabĺk v zapekacej mise, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 45–50 minút, kým sa povrch nesfarbí do zlatista. Po upečení necháme koláč chvíľu postáť. Servírujeme na tanier s vanilkovou zmrzlinou a posypaný práškovým cukrom.