Jablkový koláč
Jablkový koláč

Jablkový koláč podľa receptu mojej mamy

razomzastolom - bez fotkyrazomzastolom, 10. septembra 2021

Pre mňa je tento koláč skutočne výnimočný! Keď ho pečiem, v mysli mám detstvo. Práve aróma škorice a jabĺk často vládla v dome mojich rodičov na jeseň, keď sme sa vrátili zo školy. Urobte aj Vy radosť svojim deťom alebo vnúčatám lahodným koláčom, ktorý im navždy zostane v pamäti.
Zdroj: https://youtu.be/fsM6cJbzh5U

16
porcií
45 minút
príprava
30, 40 minút
na 175, 150 °C

Suroviny

Cesto:
180 g
35 g
100 g
½ ČL
3 ks
Jablková plnka:
600 g
1 PL
1 ČL
Sneh z bielkov:
3 ks (cca 120 g)
štipka
220 g
20 g
1 PL
Na posypanie:
30 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cesto: Do masla pridať múku, prášok do pečiva, práškový cukor a dôkladne premiešať. Pridať žĺtky a vypracovať cesto, vyvaľkať do pekáča s rozmermi 21x21 cm.

  2. 2

    Jablková plnka: Jablká nastrúhať na veľkom strúhadle, vytlačiť šťavu, pridať škrob a škoricu, premiešať a dať na cesto.

  3. 3

    Sneh z bielkov: Bielky vyšľahať so štipkou soli a cukrom na hustý sneh, pridať vanilkový cukor a škrob, znova zľahka vyšľahať. Bielkový sneh dať na jablká.

  4. 4

    Vrch koláča posypať mandľovými lupienkami a piecť 30 minút pri 175 °C a ďalších 40 minút pri 150 °C. Koláč nechať vychladnúť v pekáči.

  5. 5

    Postup prípravy vo videorecepte na YouTube za odkazom (alebo viď zdroj): https://youtu.be/fsM6cJbzh5U

Recept je zaradený do kategórií:
Ovocné, Slovenská kuchyňa, Dezerty, Na sladko, Koláče, Pečené

Diskusia k receptu

farbuska
Všetky tvoje koláče sú lákavé vzhľadom a podľa zloženia surovín nepochybne aj veľmi chutné.
Niektoré sú nad moje sily, či skôr moju cukrársku (ne)obratnosť, ale tento patrí k tým, ktoré veľmi rada zaradím do programu pečenia. Vďaka za recept.