Jablkový koláč
Jablkový koláč

Jablkový koláč podľa receptu mojej mamy

razomzastolom - bez fotkyrazomzastolom, 10. septembra 2021

Pre mňa je tento koláč skutočne výnimočný! Keď ho pečiem, v mysli mám detstvo. Práve aróma škorice a jabĺk často vládla v dome Zobraziť celý popisPre mňa je tento koláč skutočne výnimočný! Keď ho pečiem, v mysli mám detstvo. Práve aróma škorice a jabĺk často vládla v dome mojich rodičov na jeseň, keď sme sa vrátili zo školy. Urobte aj Vy radosť svojim deťom alebo vnúčatám lahodným koláčom, ktorý im navždy zostane v pamäti.
Zdroj: https://youtu.be/fsM6cJbzh5U

16
porcií
45 minút
príprava
30, 40 minút
na 175, 150 °C

Suroviny

Cesto:
180 g
35 g
100 g
½ ČL
3 ks
Jablková plnka:
600 g
1 PL
1 ČL
Sneh z bielkov:
3 ks (cca 120 g)
štipka
220 g
20 g
1 PL
Na posypanie:
30 g




Postup

  1. 1

    Cesto: Do masla pridať múku, prášok do pečiva, práškový cukor a dôkladne premiešať. Pridať žĺtky a vypracovať cesto, vyvaľkať do pekáča s rozmermi 21x21 cm.

  2. 2

    Jablková plnka: Jablká nastrúhať na veľkom strúhadle, vytlačiť šťavu, pridať škrob a škoricu, premiešať a dať na cesto.

  3. 3

    Sneh z bielkov: Bielky vyšľahať so štipkou soli a cukrom na hustý sneh, pridať vanilkový cukor a škrob, znova zľahka vyšľahať. Bielkový sneh dať na jablká.

  4. 4

    Vrch koláča posypať mandľovými lupienkami a piecť 30 minút pri 175 °C a ďalších 40 minút pri 150 °C. Koláč nechať vychladnúť v pekáči.

  5. 5

    Postup prípravy vo videorecepte na YouTube za odkazom (alebo viď zdroj): https://youtu.be/fsM6cJbzh5U

Diskusia k receptu

farbuska
Všetky tvoje koláče sú lákavé vzhľadom a podľa zloženia surovín nepochybne aj veľmi chutné.
Niektoré sú nad moje sily, či skôr moju cukrársku (ne)obratnosť, ale tento patrí k tým, ktoré veľmi rada zaradím do programu pečenia. Vďaka za recept.
garanco
Takmer totožný som pred rokmi pridala aj ja pod názvom Jablkové rezy Klárika z receptov po mojej mame
Na Tvojom sa mi páčia tie mandľové lupienky, nabudúce ich aj ja použíjem :-))
anezka2018
Dobry den. Som zaciatocnik v peceni, dnes som robila vas kolacik, sneh mi sice nespadol, ale je hnedy, chrumkavy. A to som kolac vybrala 15 minut skor, lebo sa mi zdalo ze tych dalsich 25minut tam uz neprezije..🤦🏼‍♀️..co som urobila zle?
razomzastolom
@anezka2018 (23.1.2022 13:21)

Dobrý deň. Ospravedlňujem sa ale len teraz som si všimla Váš komentár. Neviem, v čom by bol problém. Malo by byť všetko dobre. Môže byť, že v rúre mate vyššiu teplotu do teploty, ktorú nastavíte.
charmante
Vyskúšané, výborný koláčik, aj návšteve veľmi chutil.Vdaka za recept. :) Cesto som radšej nastrúhala a nemala som mandľové lupienky na vrch tak som použila mandľovú múku. Možno by som nabudúce dala menej cukru do snehu, len neviem či by sa potom vytvorila taká krásna chrumkavá krusta :p mňam