Jablkový koláč
Jablkový koláč podľa receptu mojej mamy
Autor receptu: razomzastolom
Pre mňa je tento koláč skutočne výnimočný! Keď ho pečiem, v mysli mám detstvo.* Práve aróma škorice a jabĺk často vládla v dome mojich rodičov na jeseň, keď sme sa vrátili zo školy.
Urobte aj Vy radosť svojim deťom alebo vnúčatám lahodným koláčom, ktorý im navždy
zostane v pamäti.
16 porcií |
45 minút príprava |
30, 40 minút na 175, 150 °C |
Postup
- Cesto: Do masla pridať múku, prášok do pečiva, práškový cukor a dôkladne premiešať. Pridať žĺtky a vypracovať cesto, vyvaľkať do pekáča s rozmermi 21x21 cm.
- Jablková plnka: Jablká nastrúhať na veľkom strúhadle, vytlačiť šťavu, pridať škrob a škoricu, premiešať a dať na cesto.
- Sneh z bielkov: Bielky vyšľahať so štipkou soli a cukrom na hustý sneh, pridať vanilkový cukor a škrob, znova zľahka vyšľahať. Bielkový sneh dať na jablká.
- Vrch koláča posypať mandľovými lupienkami a piecť 30 minút pri 175 °C a ďalších 40 minút pri 150 °C. Koláč nechať vychladnúť v pekáči.
- Postup prípravy vo videorecepte na YouTube za odkazom (alebo viď zdroj): https://youtu.be/fsM6cJbzh5U