Jablkový koláč

Jablkový koláč podľa receptu mojej mamy

Autor receptu: razomzastolom

Pre mňa je tento koláč skutočne výnimočný! Keď ho pečiem, v mysli mám detstvo.* Práve aróma škorice a jabĺk často vládla v dome mojich rodičov na jeseň, keď sme sa vrátili zo školy. Urobte aj Vy radosť svojim deťom alebo vnúčatám lahodným koláčom, ktorý im navždy zostane v pamäti.

16
porcií
45 minút
príprava
30, 40 minút
na 175, 150 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto: Do masla pridať múku, prášok do pečiva, práškový cukor a dôkladne premiešať. Pridať žĺtky a vypracovať cesto, vyvaľkať do pekáča s rozmermi 21x21 cm.
  2. Jablková plnka: Jablká nastrúhať na veľkom strúhadle, vytlačiť šťavu, pridať škrob a škoricu, premiešať a dať na cesto.
  3. Sneh z bielkov: Bielky vyšľahať so štipkou soli a cukrom na hustý sneh, pridať vanilkový cukor a škrob, znova zľahka vyšľahať. Bielkový sneh dať na jablká.
  4. Vrch koláča posypať mandľovými lupienkami a piecť 30 minút pri 175 °C a ďalších 40 minút pri 150 °C. Koláč nechať vychladnúť v pekáči.
  5. Postup prípravy vo videorecepte na YouTube za odkazom (alebo viď zdroj): https://youtu.be/fsM6cJbzh5U