Jablkový koláč
Jablkový koláč

Jablkový elegán fotorecept

helena10 - bez fotkyhelena10, 15. novembra 2021
Jablkový elegán (fotorecept)
Foto: helena10

Výborne chutí, vonia aj výborne vyzerá. Padol mi do oka. Upiekla som ho v nedeľu. Lahodný koláč je kombináciou krehkého cesta, karamelizovaných jabĺk, Zobraziť celý popisVýborne chutí, vonia aj výborne vyzerá. Padol mi do oka. Upiekla som ho v nedeľu. Lahodný koláč je kombináciou krehkého cesta, karamelizovaných jabĺk, periny pozostávajúcej zo snehu zmiešaného spolu s jogurtom a kyslou smotanou.

Suroviny

Cesto:
3 ks
štipka
80 g
70 g roztopené
1 KL
200 g (alebo hladká)
1/2 bal.
Jablková zmes:
4 ks stredne veľké
40 g
1 kopcovitá PL (alebo škrob)
z 1/2 citróna
Snehová perina:
300 g hustý
200 g hustá
30 g (alebo škrob)
3 ks
štipka
110 g
2 KL
Okrem toho:
 na vymastenie formy
 na posypanie formy




Postup

  1. 1

    Prípravu cesta začíname vymiešaním žĺtok, soli a cukru. Pridáme roztopené maslo, vanilkový cukor a premiešame. Múku s kypriacim práškom dávame cez sitko preosievaním. Premiešame koľko sa dá a potom rukou zahnetieme krehké cesto. Cesto rozdelíme - jednu tretinu zabalíme a odložíme do mrazničky na cca ½ hodiny. Dve tretiny cesta roztlačíme rukou alebo malým valčekom na dno okrúhlej formy o priemere 23 cm, ktorú som predtým (aj boky) vymastila tukom a posypala hrubou múkou. Cesto vo forme odložíme do chladničky. Jablká očistíme od jaderníkov, šupku necháme. Nakrájame ich na drobno. Dáme do kastrólika, polejeme citrónovou šťavou, posypeme cukrom (podľa vlastnej chuti aj menším množstvom) a kopcovitou PL Zlatého klasu. Premiešame a podusíme na miernom ohni 10 minút za stáleho miešania. Potom odstavíme a necháme vychladnúť. Vo väčšej miske vymiešame jogurty so smotanou (ja som dala, čo som mala doma) a Zlatým klasom. Môžete použiť samé jogurty alebo samú smotanu, či mix – ako ja. Teraz si mixérom vyšľaháme riadne tuhý sneh z bielkov, štipky soli, vanilkového i kryštálové cukru. Následne sneh po častiach jemne vmiešame do jogurtovo-smotanovej zmesi.

    Jablkový elegán (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vyberieme cesto vo forme z chladničky. Ja som riadne posypala cesto detskou krupicou, lebo naše jablká sú veľmi šťavnaté, aby nepremoklo cesto. Naložila som vychladnuté jablká na cesto a na jablká som naliala snehovú perinu. Navrch periny som nastrúhala zvyšnú tretinu cesta z mrazničky. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov 40 minút a potom som ho nechala ešte vo forme celkom vychladnúť. Každý pečie podľa vlastnej rúry. Vychladnutého upečeného jablkového elegána stačí poprášiť práškovým cukrom. Pre nás to bolo nebíčko v papuľke.

    Jablkový elegán (fotorecept) - obrázok 2

Diskusia k receptu

helena10
@drajan , ďakujem. Chutiť bude určite. Rezať treba veľmi ostrým nožom, aby sa nezdeformoval.
Pekný deň.🌞





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia