Jablkovo-pudingové koláče z hrnčekového cesta fotorecept
Foto: olinecka
Tieto kysnuté koláče dvoch chutí sú u nás obľúbenou pochúťkou. Maslové cesto a jablkovo-pudingová plnka, fantázia.
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
2 hrnčeky (300 ml) |
|
1 hrnček |
|
1 hrnček (vlažné) |
|
130 g rozpustené |
|
2 ks |
|
1 kocka |
|
1-2 ČL |
|
2-3 PL |
|
|
|
|
|
Plnka 1: | |
5-6 ks nastrúhané |
|
podľa potreby |
|
Plnka 2: | |
600 ml |
|
1 bal. |
|
3 PL |
|
2 PL |
|
|
Postup
-
1
Pripravime si všetky ingrediencie na cesto. Do vlažného mlieka asi 200 ml, dáme 1 ČL cukru, 1 PL múky, rozdrobíme droždie a necháme nakysnúť kvások. Múku preosejeme, pridáme zbytok cukru, soľ, kvások, rozpustené trochu vychladené maslo, vajíčka a zbytok vlažného mlieka.
-
2
Varechou alebo rukou vymiesime hladké cesto, ktoré dáme na teplé miesto vykysnúť aspoň na 45 minút.
-
3
Pripravme si suroviny na plnky. Z mlieka, cukrom, pudingu a krupice uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť. Jablká ošúpeme, nastrúhame, cukor nedávame, aby nepustili šťavu.
-
4
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na 5 rovnakých bochníkov.
-
5
Z jednej časti som urobila záviny. Striedavo som na vyvaľkané cesto naniesla plnky, jablkovú som posypala trochu škorice, viď foto. Zrolujeme a preložíme na vymasteny plech.
-
6
Záviny potrieme olejom, rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 30-35 minút do zlatista.
-
7
Zvyšnú časť cesta rozvaľkáme do kruhu, radielkom prerežeme boky trojuholníka, lyžicou dáme jablkovú a pudingovú plnku. Širšie strany preložíme do stredu a koláče preložíme na vymasteny plech, potrieme olejom a pečieme pri teplote 180 stupňov 20-25 minút do zlatista.
-
8
Po upečení necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.
-
9
Zaviny po upečení posypeme práškovým cukrom, prajem vám dobrú chuť.
Príde na ne chvíľa. Ďakujem pekne!