Jablkový závin
Jablkový závin

Jednoduchý jablkový závin z lístkového cesta

Jana Štrbková
foodblog Medové motúzy, dnes 16:00
Jednoduchý jablkový závin z lístkového cesta
Foto: Jana Štrbková
6
porcií
15 minút
príprava
25-30 minút
na 200 °C

Suroviny

2 bal. (rozvaľkané chladené)
4 ks
z 1 citróna
2 ČL
4 PL
2 bal.
100 g
4 PL
4 PL
50 g roztopené
 (na potretie)
 (na posypanie)




Postup

  1. 1

    Hrozienka zalejeme mandľovým likérom.

  2. 2

    Jablká umyjeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na kocky. Nešúpeme ich. Jabĺčka pokvapkáme citrónovou šťavou a premiešame v miske.

  3. 3

    Lístkové cestá rozbalíme. Na polovicu každého plátu rozložíme jabĺčka, nechávame voľné asi 2 cm okraje. Posypeme ich vanilkovým cukrom, škoricou, pridáme hrozienka, ktoré sme vybrali z likéru. Posypeme nahrubo nasekanými lieskovcami, polejeme medom a roztopeným maslom.

  4. 4

    Cez plnku preložíme cesto a spoje dobre pritlačíme vidličkou, aby počas pečenia zo závinov nevytiekla šťava.

  5. 5

    Zvrchu cesto priečne narežeme, potrieme rozmiešaným marhuľovým džemom a posypeme mandľovými lupienkami.

  6. 6

    Záviny pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 25 – 30 minút dozlatista.

  7. 7

    Upečené záviny vyberieme z rúry a ešte horúce potrieme marhuľovým džemom.

Diskusia k receptu