Jablkové rezy starej mamy

redakcia - fotkaredakcia, 8. júla 2009
30 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
2 ks
250 g
125 g
4-5 PL
4-5 PL
1 kg
50 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Múku preosejeme, pridáme prášok do pečiva, štipku soli, práškový cukor a postrúhanú kôru z umytého citróna, premiešame, v strede zmesi urobíme nožom jamku a vyklopíme do nej 2 celé vajcia.

  2. 2

    Stuhnuté maslo postrúhame a najprv nožom, potom dlaňami rýchlo vypracujeme polotuhé cesto. Vyvaľkáme 2 bochníky, prikryjeme ich obrúskom a pripravíme plnku.

  3. 3

    Umyté jablká olúpeme a nahrubo postrúhame. Jeden väčší bochník cesta vyvaľkáme na pomúčenej doske a pomocou valčeka preložíme na suchý plech. Cesto zarovnáme po okraje a posypeme pomletými orechmi alebo bielou strúhankou, ktoré vsiaknu prebytočnú šťavu z jabĺk.

  4. 4

    Potom po povrchu rozsypeme postrúhané jablká, umyté hrozienka, poprášime mletou škoricou alebo škoricovým cukrom, vanilkovým a kryštálovým cukrom.

  5. 5

    Vyvaľkáme druhý bochník cesta vo veľkosti plechu, pomocou valčeka cesto prenesieme na plech a ochutené jablká prikryjeme. Vrchné cesto miestami prepichneme vidličkou, aby pri pečení unikla para z jabĺk.

  6. 6

    Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov asi 30 minút. Upečené krájame na 5 x 5 cm štvorce. Vrch pocukrujeme

Diskusia k receptu