Jablkové rezy starej mamy
Autor receptu: redakcia
Postup- Múku preosejeme, pridáme
prášok do pečiva, štipku soli,
práškový cukor a postrúhanú
kôru z umytého citróna, premiešame,
v strede zmesi urobíme
nožom jamku a vyklopíme
do nej 2 celé vajcia.
- Stuhnuté maslo postrúhame
a najprv nožom, potom
dlaňami rýchlo vypracujeme
polotuhé cesto. Vyvaľkáme
2 bochníky, prikryjeme
ich obrúskom a pripravíme
plnku.
- Umyté jablká
olúpeme a nahrubo postrúhame.
Jeden väčší bochník
cesta vyvaľkáme na pomúčenej
doske a pomocou valčeka
preložíme na suchý plech. Cesto zarovnáme po okraje
a posypeme pomletými
orechmi alebo bielou strúhankou,
ktoré vsiaknu prebytočnú
šťavu z jabĺk.
- Potom po
povrchu rozsypeme postrúhané
jablká, umyté hrozienka,
poprášime mletou
škoricou alebo škoricovým
cukrom, vanilkovým a kryštálovým
cukrom.
- Vyvaľkáme
druhý bochník cesta vo veľkosti
plechu, pomocou valčeka
cesto prenesieme na
plech a ochutené jablká prikryjeme.
Vrchné cesto miestami
prepichneme vidličkou,
aby pri pečení unikla para
z jabĺk.
- Pečieme vo vopred
vyhriatej rúre pri teplote 200
stupňov asi 30 minút. Upečené
krájame na 5 x 5 cm
štvorce. Vrch pocukrujeme
|