Jablkové rezy starej mamy

Autor receptu: redakcia

30 minút
na 200 °C

Postup

  1. Múku preosejeme, pridáme prášok do pečiva, štipku soli, práškový cukor a postrúhanú kôru z umytého citróna, premiešame, v strede zmesi urobíme nožom jamku a vyklopíme do nej 2 celé vajcia.
  2. Stuhnuté maslo postrúhame a najprv nožom, potom dlaňami rýchlo vypracujeme polotuhé cesto. Vyvaľkáme 2 bochníky, prikryjeme ich obrúskom a pripravíme plnku.
  3. Umyté jablká olúpeme a nahrubo postrúhame. Jeden väčší bochník cesta vyvaľkáme na pomúčenej doske a pomocou valčeka preložíme na suchý plech. Cesto zarovnáme po okraje a posypeme pomletými orechmi alebo bielou strúhankou, ktoré vsiaknu prebytočnú šťavu z jabĺk.
  4. Potom po povrchu rozsypeme postrúhané jablká, umyté hrozienka, poprášime mletou škoricou alebo škoricovým cukrom, vanilkovým a kryštálovým cukrom.
  5. Vyvaľkáme druhý bochník cesta vo veľkosti plechu, pomocou valčeka cesto prenesieme na plech a ochutené jablká prikryjeme. Vrchné cesto miestami prepichneme vidličkou, aby pri pečení unikla para z jabĺk.
  6. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov asi 30 minút. Upečené krájame na 5 x 5 cm štvorce. Vrch pocukrujeme