Foto: tatranka
príprava
na 180-150 °C
Suroviny
Kysnuté cesto: | |
300 g |
|
trochu |
|
50 g |
|
1,5 lyžice |
|
2 dcl |
|
pol kocky |
|
1 ks |
|
Plnka: | |
1 kg |
|
2 lyžičky |
|
1 balíček |
|
z jedného citróna |
|
2 hrste |
|
4 lyžice |
|
|
|
4 ks |
|
4 lyžice |
|
4 lyžice |
|
150 g |
|
50 g |
|
na vymastenie plechu |
|
Postup
-
1
Ingrediencie.Jablka som na foto nedávala kilo.No v koláči sú.
-
2
Z múky ,vajička,soli ,cukru a masla vymiesime cesto ,ktoré necháme na teplom mieste nakysnúť.
-
3
Nakysnuté cesto na doske trochu rozválkam a prenesiem na pekáč.Podľa potrby ho na plechu zrovnám a vytiahnem na velkosť plechu.Plech musí byť potretý maslom,alebo olejom.
-
4
Medzi tým si nastrúham očistené od šupky jablká.Pridám k ním vanilkový cukor,škoricu,citrónovú kôru.Strúham na hrubšom strúhadle,kde aj tekvicu. Premiešam.
-
5
Jablká vrstvým na nakysnuté cesto.Nemalo by byť hrubé.
-
6
Rozložené jablká,posypem kryštálovým cukrom.
-
7
Medzi tým si vyšľahám zo štyroch bielok sneh do ktorých zašľahám 4 lyžice práškového cukru.Keď je sneh tuhý,pridám 4 žĺtka pomaly premiešam a po lyžiciach pridám 4 lyžice hladkej múky.
-
8
Túto masu ,nanesiem na jablká.Rozotriem po celom plechu.
-
9
Masu posypem 15O g nasekaných orechov.Nemali by byť namleté na jemno.Ja ich nechám len chvíľočku v tyčovom mixery. Takto pripravený koláč dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 0C.Po 15 minútach teplotu stiahnem na 160 0C a ešte pečiem 20 minút.
-
10
Na ešte teplý koláč,nastrúham 50 g horkej čokolády.Koláč po vychladnutí sa krája mokrým nožom.
-
11
Prierez koláčom.
-
12
Chutný,občerstvujúci koláčik.
Urcite chutny ,stavnaty kolacik!
@babitka ,takže nebudem len sama priberať.No pokiaľ chutí a sme zdraví,tak je všetko v poriadku.
scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xaf1/v/t1.0-9/1688389_796960830...