Jablčník s orechami a čokoládou (fotorecept)
Autor receptu: tatranka
50 minút príprava |
35 minút na 180-150 °C |
Postup- Ingrediencie.Jablka som na foto nedávala kilo.No v koláči sú.
- Z múky ,vajička,soli ,cukru a masla vymiesime cesto ,ktoré necháme na teplom mieste nakysnúť.
- Nakysnuté cesto na doske trochu rozválkam a prenesiem na pekáč.Podľa potrby ho na plechu zrovnám a vytiahnem na velkosť plechu.Plech musí byť potretý maslom,alebo olejom.
- Medzi tým si nastrúham očistené od šupky jablká.Pridám k ním vanilkový cukor,škoricu,citrónovú kôru.Strúham na hrubšom strúhadle,kde aj tekvicu.
Premiešam.
- Jablká vrstvým na nakysnuté cesto.Nemalo by byť hrubé.
- Rozložené jablká,posypem kryštálovým cukrom.
- Medzi tým si vyšľahám zo štyroch bielok sneh do ktorých zašľahám 4 lyžice práškového cukru.Keď je sneh tuhý,pridám 4 žĺtka pomaly premiešam a po lyžiciach pridám 4 lyžice hladkej múky.
- Túto masu ,nanesiem na jablká.Rozotriem po celom plechu.
- Masu posypem 15O g nasekaných orechov.Nemali by byť namleté na jemno.Ja ich nechám len chvíľočku v tyčovom mixery. Takto pripravený koláč dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 0C.Po 15 minútach teplotu stiahnem na 160 0C a ešte pečiem 20 minút.
- Na ešte teplý koláč,nastrúham 50 g horkej čokolády.Koláč po vychladnutí sa krája mokrým nožom.
- Prierez koláčom.
- Chutný,občerstvujúci koláčik.
|