Jablčník s orechami a čokoládou (fotorecept)

Autor receptu: tatranka

50 minút
príprava
35 minút
na 180-150 °C

Suroviny

Postup

  1. Ingrediencie.Jablka som na foto nedávala kilo.No v koláči sú.
  2. Z múky ,vajička,soli ,cukru a masla vymiesime cesto ,ktoré necháme na teplom mieste nakysnúť.
  3. Nakysnuté cesto na doske trochu rozválkam a prenesiem na pekáč.Podľa potrby ho na plechu zrovnám a vytiahnem na velkosť plechu.Plech musí byť potretý maslom,alebo olejom.
  4. Medzi tým si nastrúham očistené od šupky jablká.Pridám k ním vanilkový cukor,škoricu,citrónovú kôru.Strúham na hrubšom strúhadle,kde aj tekvicu. Premiešam.
  5. Jablká vrstvým na nakysnuté cesto.Nemalo by byť hrubé.
  6. Rozložené jablká,posypem kryštálovým cukrom.
  7. Medzi tým si vyšľahám zo štyroch bielok sneh do ktorých zašľahám 4 lyžice práškového cukru.Keď je sneh tuhý,pridám 4 žĺtka pomaly premiešam a po lyžiciach pridám 4 lyžice hladkej múky.
  8. Túto masu ,nanesiem na jablká.Rozotriem po celom plechu.
  9. Masu posypem 15O g nasekaných orechov.Nemali by byť namleté na jemno.Ja ich nechám len chvíľočku v tyčovom mixery. Takto pripravený koláč dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 0C.Po 15 minútach teplotu stiahnem na 160 0C a ešte pečiem 20 minút.
  10. Na ešte teplý koláč,nastrúham 50 g horkej čokolády.Koláč po vychladnutí sa krája mokrým nožom.
  11. Prierez koláčom.
  12. Chutný,občerstvujúci koláčik.