Paradajkový pretlak fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 27. augusta 2014 14:10
Ďalšie recepty »
Paradajkový pretlak (fotorecept)Foto: babkamt

Konečne sa môžem pustiť do varenia paradajkového pretlaku. Doteraz sme stihli zrelé paradajky konzumovať. Odkedy mám 6 litrový tlakový hrniec, varím paradajky v ňom 20 minút. Je to šikovné, nemusím stáť dlho pri sporáku. Tie fľašky na hlavnom obrázku mi vyšli z jednej dávky. Niekedy varím paradajky naraz v dvoch tlakových hrncoch.

Suroviny

Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    Obrala som paradajky. Fľašky som si umyla predošlý deň.

    Paradajkový pretlak (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Obraté paradajky som nechala pár dní v bedničke, aby ešte dozreli,

    Paradajkový pretlak (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Paradajky som umyla, nakrájala. Vložila som ich do tlakového hrnca. Rukou som ich ešte trochu pomágala. Hrniec som zavrela, dala na oheň. Plyn som dala na plno. Keď začal hrniec fučať, znížila som plameň a nastavila som si minútky na 20 minút.Po 20 minútach som oheň vypla a nechala hrniec vyfučať.

    Paradajkový pretlak (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Takto vyzerajú uvarené.

    Paradajkový pretlak (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Uvarené paradajky som ponorným mixérom rozmixovala.

    Paradajkový pretlak (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pripravila som si hrniec, v ktorom ich budem ešte variť. Paradajky som prepasírovala cez husté sitko.

    Paradajkový pretlak (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Takto vyzejú prepasírované paradajky. Majú už teraz krásnu farbu. A tá vôňa.

    Paradajkový pretlak (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Toto mi zostalo z pasírovania.

    Paradajkový pretlak (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Prepasírované paradajky som dala na oheň. Varila som ich ešte pol hodiny. Občas som ich premiešala.

    Paradajkový pretlak (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Kým sa mi varili paradajky, krátila som si čas lúpaním fazule.

    Paradajkový pretlak (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Horúci pretlak som naplnila do fliaš, zatvorila a dala do suchého dunstu. Zabalila som ich do deky, v ktorej ich nechám vychladnúť.

    Paradajkový pretlak (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Toto je jedna červená veľká paradajka.

    Paradajkový pretlak (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Dúfam, že bude dobré počasie a aj ostatné paradajky dozrejú.

    Paradajkový pretlak (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Hneď som spravila z čerstvej paradajkovej šťavy plnenú papriku.

    Paradajkový pretlak (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Dnes som v špajzi objavila jednu fľašku paradajkového pretlaku, do ktorého som pridala celé papriky. Z umytej papriky odrežem vršok, vyberiem vnútro, na pár sekúnd ju dám do vriacej vody, vyberiem a ukladám do pripraveného pohára. Snažím sa vsúvať jednu papriku do druhej. Keď sa do pohára nezmestí viac paprík, tak ju zalejem vriacim pretlakom, fľašku uzavriem a zabalím do deky.

    Paradajkový pretlak (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Takto pripravená paprika je výborný polotovar na plnenú papriku v zime.

    Paradajkový pretlak (fotorecept) - obrázok 16
Recept je zaradený do tagov:




Inšpirácie z nových receptov
TOPlist