Paradajkový pretlak
Paradajkový pretlak

Paradajkový pretlak - domáca klasika fotorecept

chumacik66 - fotkachumacik66, 15. augusta 2021

Keď paradajky v záhrade dozrievajú rýchlejšie ako ich stíhame konzumovať, je načase odložiť si z nich niečo aj na zimu. Máme radi paradajkovú polievku Zobraziť celý popisKeď paradajky v záhrade dozrievajú rýchlejšie ako ich stíhame konzumovať, je načase odložiť si z nich niečo aj na zimu. Máme radi paradajkovú polievku aj omáčku a najlepšia je z vlastných surovín.

30 minút
príprava
200 minút
tepelná úprava

Suroviny

 veľa

Postup

  1. 1

    Zrelé paradajky oberieme, umyjeme, odstránime stopky, vyrežeme očká po stopkách a nakrájame na kúsky.

    Paradajkový pretlak - domáca klasika (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ja si uľahčujem a urýchľujem prípravu tak, že nakrájané paradajky rozmixujem.

    Paradajkový pretlak - domáca klasika (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rozmixované dávam do väčšieho hrnca a varím. Zmes sa pri varení napení, tak treba v hrnci nechať trochu priestoru naviac. Za občasného premiešania, varím bez pokrievky cca 2 hodiny. Potom zmes prepasírujem cez sitko. Oddelím tak malé šupky a semienka. Prepasírované ešte varím cca 1 hodinu. Miešam častejšie.

    Paradajkový pretlak - domáca klasika (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Horúci pretlak naplním do fliaš. Ja recyklujem :-) fľaše od vína s kovovým uzáverom. Pred uzavretím utriem hrdlo fľaše a vnútro uzáveru liehom. Takto naplnené horúce fľaše zabalím spoločne poležiačky do hrubej deky a nechám v "suchom dunste" 2-3 hodiny. Skladujem v špajzi.

    Paradajkový pretlak - domáca klasika (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

radost
-nahádžem do hrnca umyté prekrojené-parím..čiastočne vychladím..rozmixujem-prepasírujem-odparujem-nesterilizujem..
len aby ich bolo dosť
bo tento rok u nás zlý
jar -v črepníkoch pomrzli napriek ochrane
-zastali vo vývoji-potom suchá-teraz mokro..
asi aj počasie riadia migranti..
:-)
haji
Dobrá hospodyňka vše zpracuje, prima rajčinový základ.
@radost u nás podobně, vše má dobře měsíc zpoždění, něčemu se nechce vůbec. Např. brambory prý stojí za chvost. Matka Země se brání jak umí. Zdravím, ať se rychle nožka hojí!

Zaujímavé video z archívu TV Varecha