Paradajkový pretlak - domáca klasika fotorecept
Foto: chumacik66
Keď paradajky v záhrade dozrievajú rýchlejšie ako ich stíhame konzumovať, je načase odložiť si z nich niečo aj na zimu. Máme radi paradajkovú polievku Zobraziť celý popisKeď paradajky v záhrade dozrievajú rýchlejšie ako ich stíhame konzumovať, je načase odložiť si z nich niečo aj na zimu. Máme radi paradajkovú polievku aj omáčku a najlepšia je z vlastných surovín.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Zrelé paradajky oberieme, umyjeme, odstránime stopky, vyrežeme očká po stopkách a nakrájame na kúsky.
-
2
Ja si uľahčujem a urýchľujem prípravu tak, že nakrájané paradajky rozmixujem.
-
3
Rozmixované dávam do väčšieho hrnca a varím. Zmes sa pri varení napení, tak treba v hrnci nechať trochu priestoru naviac. Za občasného premiešania, varím bez pokrievky cca 2 hodiny. Potom zmes prepasírujem cez sitko. Oddelím tak malé šupky a semienka. Prepasírované ešte varím cca 1 hodinu. Miešam častejšie.
-
4
Horúci pretlak naplním do fliaš. Ja recyklujem :-) fľaše od vína s kovovým uzáverom. Pred uzavretím utriem hrdlo fľaše a vnútro uzáveru liehom. Takto naplnené horúce fľaše zabalím spoločne poležiačky do hrubej deky a nechám v "suchom dunste" 2-3 hodiny. Skladujem v špajzi.
len aby ich bolo dosť
bo tento rok u nás zlý
jar -v črepníkoch pomrzli napriek ochrane
-zastali vo vývoji-potom suchá-teraz mokro..
asi aj počasie riadia migranti..
:-)
@radost u nás podobně, vše má dobře měsíc zpoždění, něčemu se nechce vůbec. Např. brambory prý stojí za chvost. Matka Země se brání jak umí. Zdravím, ať se rychle nožka hojí!