Paradajkový pretlak

Hustý domáci paradajkový pretlak (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Ponukám recept na paradajkový pretlak, ktorý používam do varenia.

5 pohárov
porcií
30 minút
príprava
30+90 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Paradajky a ostatné suroviny na prípravu pretlaku.
  2. Paradajky umyjeme, necháme odkvapkať, vrátime do misy, zalejeme vriacou vodou a necháme postáť (budeme blanšírovať).
  3. Vodu zlejeme, z paradajok odstránime šupky. Ošúpané paradajky nakrájame do hrnca.
  4. K paradajkám pridáme ošúpané jablko nakrájané na malé kúsky. Dáme rozvariť za občasného miešania 30 minút.
  5. Jablko som pridala kvôli sladkosti, aby som nemusela pridávať cukor. Paradajkovú zmes rozmixujeme tyčovým mixérom.
  6. Potom scedíme, zbavíme sa tak jadierok. Pridáme soľ, kyselinu citrónovú, chilli a trochu cukru. Hrniec vrátime na sporák a za občasného miešania varíme na miernom plameni 90 minút do zhustnutia.
  7. Uvareným pretlakom naplníme suché menšie poháre, uzavrieme viečkom.
  8. Sterilizujeme 10 minút, zakryjeme utierkou a necháme vychladnúť do druhého dňa. Dobrú chuť.