Paradajkový pretlak
Hustý domáci paradajkový pretlak (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Ponukám recept na paradajkový pretlak, ktorý používam do varenia.
5 pohárov porcií |
30 minút príprava |
30+90 minút tepelná úprava |
Postup
- Paradajky a ostatné suroviny na prípravu pretlaku.
- Paradajky umyjeme, necháme odkvapkať, vrátime do misy, zalejeme vriacou vodou a necháme postáť (budeme blanšírovať).
- Vodu zlejeme, z paradajok odstránime šupky. Ošúpané paradajky nakrájame do hrnca.
- K paradajkám pridáme ošúpané jablko nakrájané na malé kúsky. Dáme rozvariť za občasného miešania 30 minút.
- Jablko som pridala kvôli sladkosti, aby som nemusela pridávať cukor. Paradajkovú zmes rozmixujeme tyčovým mixérom.
- Potom scedíme, zbavíme sa tak jadierok. Pridáme soľ, kyselinu citrónovú, chilli a trochu cukru. Hrniec vrátime na sporák a za občasného miešania varíme na miernom plameni 90 minút do zhustnutia.
- Uvareným pretlakom naplníme suché menšie poháre, uzavrieme viečkom.
- Sterilizujeme 10 minút, zakryjeme utierkou a necháme vychladnúť do druhého dňa. Dobrú chuť.