Huspenina s praženou kožou a nakladanou zeleninou

Roman Martinkovič
šéfkuchár Hotela FIS Jasná****, 30. januára 2019
Huspenina s praženou kožou a nakladanou zeleninou
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
10
porcií
200 minút
príprava

Suroviny

1 ks
1 ks
500 g
200 g
50 g
1 PL
5 g (celé čierne korenie, celé nové korenie, bobkový list)
400 g (mrkva, zeler, petržlen)
Nakladaná zelenina:
100 g
100 g
100 g
50 g
30 g (celé nové korenie, bobkový list, deko – zmes na zaváranie)
10 g guľaté
50 ml
100 g




Postup

  1. 1

    Všetko mäso spolu s kožami dobre poumývame a očistíme od štetín, spolu s očistenou koreňovou zeleninou, cibuľou, cesnakom a koreninami dáme variť do studenej osolenej vody – privedieme do varu a teplotu stiahneme na minimum, aby sa vývar varil pomaly a nezakalil sa. Koreňovú zeleninu vyberieme z vývaru skôr, aby sa úplne nerozvarila, pokrájame na malé kocky. Vývar necháme zredukovať a precedíme cez jemnú tkaninu, aby zostal čistý a priezračný.

  2. 2

    Po uvarení mäsité časti necháme trochu vychladnúť a oberieme mäso od kostí. Kože zbavíme všetkého podkožného tuku, osušíme a dáme sušiť pri 50 °C do sušičky na 5 – 7 hodín, kým sa koža úplne nevysuší.

  3. 3

    Pokrájané mäso a zeleninu uložíme do foriem a zalejeme vývarom. Dáme do chladu na niekoľko hodín stuhnúť – najlepšie do druhého dňa.

  4. 4

    Zeleninu na nakladanie očistíme a blanšírujeme v osolenej vode. Dáme zachladiť a zalejeme pripraveným sladkokyslým nálevom. Odložíme do chladu na niekoľko hodín.

  5. 5

    Vysušenú bravčovú kožu nalámeme na menšie kúsky a vypražíme. Dobre vychladenú huspeninu vyberieme z foriem a dozdobíme zeleninou a vypraženou kožou.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia