Huspenina s kyslou cibuľou a praclíkom

Jaromír Štefanovič
šéfkuchár boutique hotela Arcadia v Bratislave, 16. marca 2016
Huspenina s kyslou cibuľou a praclíkom
Foto: Pravda - Robert Hüttner
10
porcií
80 minút
príprava
240-300 minút
tepelná úprava

Suroviny

Huspenina:
2 ks
2 ks
500 g
200 g
200 g
100 g
100 g
1 hlávka
1 kg
300 ml
200 g
4 ks
Praclík – na kvások:
50 g
250 ml
30 g
1 čl
Praclík – na cesto:
400 g
1 čl
1 ks (na potretie)
 (na posypanie)
 (na potretie)




Postup

  1. 1

    V studenej vode umyjeme bravčové koleno, paprčky a kože. Dáme ich variť do studenej vody a privedieme do varu. Zbierame zrazené bielkoviny, osolíme, pridáme koreniny a varíme veľmi pomaly. Po hodine varenia pridáme očistenú koreňovú zeleninu, cibuľu a cesnak. Zeleninu varíme do zmäknutia, po uvarení vyberieme a mäso varíme ďalej 3 – 4 hodiny. Po dovarení mäso, paprčky a kože opatrne vyberieme a vývar dochutíme. Oberieme od kostí, vložíme do formičiek a zalejeme precedeným vývarom.

  2. 2

    Formičky dáme do chladu a necháme chladiť aspoň 10 – 12 hodín. Pri podávaní vyklopíme z formičky a podávame s cibuľovým kompótom a cesnakovým praclíkom. Cibuľu očistíme a nakrájame na tenké kolieska, osolíme a necháme 5 minút postáť. Potom pridáme ocot, cukor, koreniny, zalejeme trochou studenej vody a necháme zovrieť. Odstavíme, dochutíme a necháme vychladnúť.

  3. 3

    Praclík: V miske dobre premiešame múku s vodou, cukrom a droždím, prikryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť. Do väčšej misy preosejeme múku so soľou, pridáme kvások, vypracujeme hladké pružné cesto a necháme kysnúť asi hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem. Potom ho preložíme na pomúčenú dosku, premiesime a rozdelíme na šesť dielov. Z každého kúska vyvaľkáme valček dlhý asi 20 – 25 cm, v strede širší. Potom chytíme oba tenšie kraje, preložíme ich cez seba a položíme na hrubšiu strednú časť tak, aby vznikol praclík. Praclíky poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme kysnúť asi 45 minút. Potom ho potrieme bielkom, posypeme hrubou morskou soľou a pečieme asi 20 minút pri 220 °C dozlata. Hotové potrieme cesnakom.

Diskusia k receptu

používateľ nemá avatar
mb
mb
Praclik som spoznal. huspeninu moc nie :)
za praclik dakujem...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia