Huspenina s kyslou cibuľou a praclíkom
šéfkuchár boutique hotela Arcadia v Bratislave, 16. marca 2016
Foto: Pravda - Robert Hüttner
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Huspenina: | |
2 ks |
|
2 ks |
|
500 g |
|
200 g |
|
200 g |
|
100 g |
|
100 g |
|
1 hlávka |
|
|
|
1 kg |
|
300 ml |
|
200 g |
|
4 ks |
|
|
|
|
|
Praclík – na kvások: | |
50 g |
|
250 ml |
|
30 g |
|
1 čl |
|
Praclík – na cesto: | |
400 g |
|
1 čl |
|
1 ks (na potretie) |
|
(na posypanie) |
|
(na potretie) |
|
Postup
-
1
V studenej vode umyjeme bravčové koleno, paprčky a kože. Dáme ich variť do studenej vody a privedieme do varu. Zbierame zrazené bielkoviny, osolíme, pridáme koreniny a varíme veľmi pomaly. Po hodine varenia pridáme očistenú koreňovú zeleninu, cibuľu a cesnak. Zeleninu varíme do zmäknutia, po uvarení vyberieme a mäso varíme ďalej 3 – 4 hodiny. Po dovarení mäso, paprčky a kože opatrne vyberieme a vývar dochutíme. Oberieme od kostí, vložíme do formičiek a zalejeme precedeným vývarom.
- 2
Formičky dáme do chladu a necháme chladiť aspoň 10 – 12 hodín. Pri podávaní vyklopíme z formičky a podávame s cibuľovým kompótom a cesnakovým praclíkom. Cibuľu očistíme a nakrájame na tenké kolieska, osolíme a necháme 5 minút postáť. Potom pridáme ocot, cukor, koreniny, zalejeme trochou studenej vody a necháme zovrieť. Odstavíme, dochutíme a necháme vychladnúť.
- 3
Praclík: V miske dobre premiešame múku s vodou, cukrom a droždím, prikryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť. Do väčšej misy preosejeme múku so soľou, pridáme kvások, vypracujeme hladké pružné cesto a necháme kysnúť asi hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem. Potom ho preložíme na pomúčenú dosku, premiesime a rozdelíme na šesť dielov. Z každého kúska vyvaľkáme valček dlhý asi 20 – 25 cm, v strede širší. Potom chytíme oba tenšie kraje, preložíme ich cez seba a položíme na hrubšiu strednú časť tak, aby vznikol praclík. Praclíky poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme kysnúť asi 45 minút. Potom ho potrieme bielkom, posypeme hrubou morskou soľou a pečieme asi 20 minút pri 220 °C dozlata. Hotové potrieme cesnakom.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
za praclik dakujem...