Huspenina s kyslou cibuľou a praclíkom
Autor receptu: redakcia
10 porcií |
80 minút príprava |
240-300 minút tepelná úprava |
Postup- V studenej vode umyjeme bravčové
koleno, paprčky a kože. Dáme ich
variť do studenej vody a privedieme do
varu. Zbierame zrazené bielkoviny, osolíme,
pridáme koreniny a varíme veľmi
pomaly. Po hodine varenia pridáme očistenú
koreňovú zeleninu, cibuľu a cesnak.
Zeleninu varíme do zmäknutia, po
uvarení vyberieme a mäso varíme ďalej
3 – 4 hodiny. Po dovarení mäso, paprčky
a kože opatrne vyberieme a vývar dochutíme.
Oberieme od kostí, vložíme do formičiek
a zalejeme precedeným vývarom.
- Formičky dáme do chladu a necháme
chladiť aspoň 10 – 12 hodín. Pri podávaní
vyklopíme z formičky a podávame s cibuľovým
kompótom a cesnakovým praclíkom.
Cibuľu očistíme a nakrájame na tenké
kolieska, osolíme a necháme 5 minút
postáť. Potom pridáme ocot, cukor, koreniny,
zalejeme trochou studenej vody
a necháme zovrieť. Odstavíme, dochutíme
a necháme vychladnúť.
- Praclík: V miske dobre premiešame
múku s vodou, cukrom a droždím, prikryjeme
a necháme na teplom mieste kysnúť.
Do väčšej misy preosejeme múku
so soľou, pridáme kvások, vypracujeme
hladké pružné cesto a necháme kysnúť asi
hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.
Potom ho preložíme na pomúčenú dosku,
premiesime a rozdelíme na šesť dielov.
Z každého kúska vyvaľkáme valček dlhý
asi 20 – 25 cm, v strede širší. Potom chytíme
oba tenšie kraje, preložíme ich cez
seba a položíme na hrubšiu strednú časť
tak, aby vznikol praclík. Praclíky poukladáme
na plech vyložený papierom na
pečenie a necháme kysnúť asi 45 minút.
Potom ho potrieme bielkom, posypeme
hrubou morskou soľou a pečieme
asi 20 minút pri 220 °C dozlata. Hotové
potrieme cesnakom.
|