Huspenina s kyslou cibuľou a praclíkom

Autor receptu: redakcia

10
porcií
80 minút
príprava
240-300 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. V studenej vode umyjeme bravčové koleno, paprčky a kože. Dáme ich variť do studenej vody a privedieme do varu. Zbierame zrazené bielkoviny, osolíme, pridáme koreniny a varíme veľmi pomaly. Po hodine varenia pridáme očistenú koreňovú zeleninu, cibuľu a cesnak. Zeleninu varíme do zmäknutia, po uvarení vyberieme a mäso varíme ďalej 3 – 4 hodiny. Po dovarení mäso, paprčky a kože opatrne vyberieme a vývar dochutíme. Oberieme od kostí, vložíme do formičiek a zalejeme precedeným vývarom.
  2. Formičky dáme do chladu a necháme chladiť aspoň 10 – 12 hodín. Pri podávaní vyklopíme z formičky a podávame s cibuľovým kompótom a cesnakovým praclíkom. Cibuľu očistíme a nakrájame na tenké kolieska, osolíme a necháme 5 minút postáť. Potom pridáme ocot, cukor, koreniny, zalejeme trochou studenej vody a necháme zovrieť. Odstavíme, dochutíme a necháme vychladnúť.
  3. Praclík: V miske dobre premiešame múku s vodou, cukrom a droždím, prikryjeme a necháme na teplom mieste kysnúť. Do väčšej misy preosejeme múku so soľou, pridáme kvások, vypracujeme hladké pružné cesto a necháme kysnúť asi hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem. Potom ho preložíme na pomúčenú dosku, premiesime a rozdelíme na šesť dielov. Z každého kúska vyvaľkáme valček dlhý asi 20 – 25 cm, v strede širší. Potom chytíme oba tenšie kraje, preložíme ich cez seba a položíme na hrubšiu strednú časť tak, aby vznikol praclík. Praclíky poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme kysnúť asi 45 minút. Potom ho potrieme bielkom, posypeme hrubou morskou soľou a pečieme asi 20 minút pri 220 °C dozlata. Hotové potrieme cesnakom.