Foto: gordonko
... v dobách dávnejších som mal v rodine malú Katku, tá huspeninu volala ,, GUMOVÁ POLIEVKA ,,
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
6 ks |
|
cca 2 kg |
|
1 kg |
|
4 - 6 ks |
|
1 hlavička |
|
1/4 kg |
|
6 - 8 lístkov |
|
8 ks |
|
10 ks |
|
2 štipky |
|
3 ks |
|
|
|
Do misky: | |
2 - 3 ks na tvrdo uvarené |
|
|
|
|
Postup
-
1
potrebné suroviny
-
2
umyté a očistené suroviny dáme do veľkého hrnca, zalejeme ich vodou .... zatiaľ bez zeleniny
-
3
... pridáme koreniny a dáme variť - zakryté pokrievkou
-
4
začiatok varenia - privedieme k varu a stiahneme plameň na minimum HUSPENINA sa varí POMALY a DLHO
-
5
keď sa nám vytvoria ,,šumuny,, treba ich opatrne pozbierať a odstrániť
-
6
pridáme zeleninu a pomaličky varíme a varíme a varíme
-
7
asi po 7 hodinách varenia
-
8
urobíme skúšku - odoberieme trochu tekutiny z hrnca na tanierik a dáme vychladiť... ak máme hotovo tekutina nám zrosolovatí
-
9
pevné časti vyberieme von z hrnca
-
10
do misiek si pripravíme trochu zeleninky, mäsa, ak niekto chce aj uvarené kože
-
11
ja dávam prednosť čistej huspenine... huspeninu nalejeme do misiek, posypeme štipkou červenej mletej papriky, čierným korením ....
-
12
a misky s huspeninou dáme vychladiť
-
13
moja večera huspenina posypaná pokrájanou cibuľou osolené, môže byť aj kvapka octu
Urcite chutila, preto pridam hviezdicky
My nedávame udené. Máš ju peknú a nie mastnú. Priateľka ma naučila zberať mastnotu z hladiny este pred rozlievaním do misiek. Rozprestretú papierovú servitku polozíme na hladinu už chladnúcej huspeniny a vyberieme lahko von. Opakujeme viackrat. Potom je priezračná a bez nežiadúceho tuku. Cesnak pretlačený pridať až nakoniec a potom precediť do tanierov. Tie palstové sa musia zle prenášať, kým nie je huspenina sruhnutá, myslím si.
Gratulujem k výbornej papanici. Doma sme huspeninu volali studeno. Najlepšiu robila stará mama.