Hus na sušených hruškách

Mirek Horák
gastronomický poradca hotela Elizabeth v Trenčíne, 29. novembra 2012
Hus na sušených hruškách
Foto: Ľuboš Pilc
6
porcií
15 minút
príprava
130 minút
tepelná úprava

Suroviny

2,5 - 3 kg
2 PL
5 malá
200 ml
100 - 200 ml
1 PL
5 gulôčok
5 gulôčok
Halušky:
500 g nastrúhané
1 ks
200 g
2 štipky




Postup

  1. 1

    Umytú, očistenú a osušenú hus zvnútra i zvonka osolíme, okoreníme zázvorom a nahrubo pomletým korením. Položíme na pekáč chrbtom hore, pridáme na polovicu rozkrojené cibule a nové korenie. Hus obložíme v jednej vrstve po pekáči sušenými hruškami. Podlejeme horúcou vodou, zakryjeme a dáme piecť pri 180°C (100–130 min.).

  2. 2

    Pri pečení občas podlievame teplou vodou a vypečenou šťavou. V druhej polovici pečenia obrátime hus bruchom hore a pečieme, až je zo všetkých strán mäkká a zlatá. Prilejeme víno. Na záver pečenia nepodlievame šťavou a nezakrývame, aby koža zostala chrumkavá. Upečenú hus vyberieme z pekáča. Precedíme šťavu cez sito a hrušky s cibuľami môžeme prepasírovať. Šťavu zaprášime múkou, prilejeme smotanu, rozmiešame a krátko povaríme.

  3. 3

    Upečenú hus rozdelíme na porcie. Hodí sa k nej zemiaková i žemľová knedľa alebo „chlpaté“ halušky z nastrúhaných zemiakov. Pripravíme ich zmiešaním potrebných prísad a zavarením vo vriacej osolenej vode.

Diskusia k receptu

dandulka
Veľmi dobre vyzerá tá húska , všetky suroviny sú dobré,len tá cibuľa mi tam nesedí.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia