Hus na sušených hruškách
gastronomický poradca hotela Elizabeth v Trenčíne, 29. novembra 2012
Foto: Ľuboš Pilc
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2,5 - 3 kg |
|
2 PL |
|
5 malá |
|
200 ml |
|
100 - 200 ml |
|
1 PL |
|
5 gulôčok |
|
5 gulôčok |
|
|
|
Halušky: | |
500 g nastrúhané |
|
1 ks |
|
200 g |
|
2 štipky |
|
Postup
-
1
Umytú, očistenú a osušenú hus zvnútra i zvonka osolíme, okoreníme zázvorom a nahrubo pomletým korením. Položíme na pekáč chrbtom hore, pridáme na polovicu rozkrojené cibule a nové korenie. Hus obložíme v jednej vrstve po pekáči sušenými hruškami. Podlejeme horúcou vodou, zakryjeme a dáme piecť pri 180°C (100–130 min.).
- 2
Pri pečení občas podlievame teplou vodou a vypečenou šťavou. V druhej polovici pečenia obrátime hus bruchom hore a pečieme, až je zo všetkých strán mäkká a zlatá. Prilejeme víno. Na záver pečenia nepodlievame šťavou a nezakrývame, aby koža zostala chrumkavá. Upečenú hus vyberieme z pekáča. Precedíme šťavu cez sito a hrušky s cibuľami môžeme prepasírovať. Šťavu zaprášime múkou, prilejeme smotanu, rozmiešame a krátko povaríme.
- 3
Upečenú hus rozdelíme na porcie. Hodí sa k nej zemiaková i žemľová knedľa alebo „chlpaté“ halušky z nastrúhaných zemiakov. Pripravíme ich zmiešaním potrebných prísad a zavarením vo vriacej osolenej vode.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu