Hünkar Beğendi

nazarboncuk - fotkanazarboncuk, 24. júna 2013

Imam omdlel. Mamka&dcéra. Rozprárané brucho. Áno, aj takéto prečudesné názvy nesú staré osmanské jedlá, ktoré pretrvali v tureckej kuchyni dodnes. Jedným z nich je Zobraziť celý popisImam omdlel. Mamka&dcéra. Rozprárané brucho. Áno, aj takéto prečudesné názvy nesú staré osmanské jedlá, ktoré pretrvali v tureckej kuchyni dodnes. Jedným z nich je aj dusená jahňacina podávaná so syrovo-baklažánovým pyré. Pomenovali ho celkom prozaicky: sultánovi sa páčilo. Haute cuisine of Ottoman Empire. Recept tu raz dávno vložil @2010 a je to výborné jedlo (skoro ako segedín) tak si myslím, že je dobré si ho pripomenúť. bez nejakých tagov do súťaže...

4
porcie

Suroviny

500 g
1 ks
2 ks
2 ks
2 PL
2 PL
2 strúčiky
1/2 šálky
1-2 šálky
na baklažánové pyré:
1 kg
1/4 šálky
70 g
1 - 1 1/2 šálky
1/2 šálky
1 ks




Postup

  1. 1

    Nadrobno nakrájanú cibuľu podusíme na masle a kvapke olivového oleja domäkka. Na záver pridáme na plátky nakrájaný cesnak. Vložíme mäso a na prudkom ohni opekáme, kým sa mäso zatiahne.

  2. 2

    Papriku nakrájame na prúžky a paradajky na kocky. K mäsu pridáme papriku, paradajkový pretlak a chvíľu spolu podusíme. Potom do hrnca vhodíme nakrájané paradajky a dusíme 5 minút. Osolíme, okoreníme, ochutíme chilli vločkami, zalejeme horúcou vodou a dusíme asi hodinu, kým nie je mäso úplne mäkké. Ak treba, podlievame vodou.

  3. 3

    Kým sa mäso dusí, pripravíme baklažánové pyré: Baklažány umyjeme, na niekoľkých miestach prepichneme nožom a vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečieme ich úplne do mäkka. Necháme vychladnúť a potom z nich stiahneme šupku. Vložíme ich do cedníka a necháme odkvapkať. Ak je treba, odstránime semienka a baklažán nakrájame nadrobno, alebo rozpučíme vidličkou. Odložíme bokom.

  4. 4

    Vo väčšom hrnci rozohrejeme maslo, necháme rozpustiť, pridáme múku a opražíme ju do ružova. Prilejeme teplé mlieko a za stáleho miešania metličkou uvaríme bešamelovú omáčku. Ak je príliš hustá, rozriedime mliekom. Chvíľu povaríme. Do bešamelu vmiešame nakrájaný baklažán a dobre premiešame. Nakoniec primiešame najemno nastrúhaný syr a všetko spolu ešte raz dobre premiešame. Ochutíme citrónovou šťavou, mletým čiernym korením, prípadne osolíme. Na tanieri servírujeme baklažánové pyré, na vrch dáme dusené mäso a posypeme hojne petržlenovou vňaťou.

Diskusia k receptu

julica
Jejdanenky, mnam! o tom pyré som ešte nepočula, to musím vyskúšať. (ináč nazarboncuk, chcela soms a ťa opýtať už dávno, čím si vysvetľuješ odlišnú chuť tureckej mletej papriky od tej našej? dík :)
julica
A ešte otázka: môžem pridať taký ten turecký fetovitý syr, čo sa predáva vo veľkých plechoviciach? ďakujem
marianne
mam ho vytlaceny od @2010...krasny recept,sa necudujem,ze Imam omdlel:-)) skusim aj tvoju verziu...aj mne porad,aky syr je najlepsi...
nazarboncuk
@julica do toho pyre by mal ist nejaky tvrdy syr ja som dala parmezan, s "beyaz peynir" som neskusala...paprika hmm myslim ze ju robia z inych odrod ako u nas tak mozno preto:)
pusta
poznám toto jedlo už dávno z tv, kde bolo pod názvom sultánovo potešenie, aj som ho varila a môžem potvrdiť, že je vynikajúce.
snicla
Velmi zaujimave jedlo. Aj na tanieri vyzera krasne.
alena45
krásny recept, myslela som, že ho už mám uložený, ale keďže som ho nenašla vo svojej KK, tak som rada, že si ho pridala. Myslím, že viacerí, ktorým na Vareche záleží, sme očakávali práve toto a preto sa čudujem, že práve to, čo si zaslúži súťažiť, nepridáš medzi súťažné recepty.
violeta
Určite vyskúšam, mám vela jahňaciny, baklažány mám velmi rada, ďakujem za recept.
evusik
tiež si myslím, že je veľká škoda, že takýto recept nie je v súťaži, ale samozrejme je to tvoje rozhodnutie... krásny recept :-)
ankabanka
tento privarok je ozaj vyborny. stretavanie sa s priatelmi z roznych krajin mi otvorilo oci, kolko sposobov pomerne jednoduchych starych jedal je fantastickych. este som nestretla zeleninu, z ktorej by nebol dobry privarok alebo polievka.
Prave tento recept by mal zabodovat (!) mila p.@nazarboncuk v tekejto sutazi.
To bolo zrejme na mysli preco bola sutaz vyhlasena a k com sa v diskusii hmotne prispevky vyjadrovali.

/aj meno receptu fajn, hoci "Hünkar serial" ma momentalne dost problemov s vymenenim hlavnej predstavitelky Meryem as sultanin Hürrem :-)/.
urcite KK a navarim zajtra.
diky za vsetky vase kvalitne a chutne recepty.
nazarboncuk
dakujem vam baby moje..pre mna najviac odmena ked sa vam paci a uvarite aj doma. @ankabanka uz ju nahradili...vygugli Vahide Gördüm ;))
tiginko
hlavne s dcérou máme radi baklažánové čokoľvek, obľúbila som si ho vďaka takým varecháčkam ako si ty @nazarboncuk , @mijaita , @lusinkab ... A tak aj tento putuje do KK a počká si na vyskúšanie
ankabanka
dakujem, viem, nechcem vsak dalej uz citat tu nevrazivu polemiku ako sa tam nehodi./ludia sudia z posledneho zaberu, ze vyzera ako jeho matka, lenze aj ta bola privetivejsia :-)/.
tesim sa na vase dalsie recepty, ktore patria teraz medzi par,na ktore sa oplati kliknut. Ben selamlıyorum.
monzet
To pyré sa mi páči.Krásne recepty pridávaš...
gubics
Prišla som si sem nájsť nejaký dobrý recept na prípravu baklažánov, ktoré už mám kúpené. Ďakujem, že si mi ušetrila čas,a námahu.Hneď teraz idem vyskúšať ten recept, len to mäsko bude z kurčaťa, lebo už aj to mám kúpené.
marikafil
Turecká kuchyňa je super a to, čo nám tu predkladáš Ty, Eli , rozhodne stojí za vyskúšanie. U nás momentálne bez mäsa, ale baklažán aj o polnoci:.-) Len tým mojim v záhrade sa tento rok akosi nechce dariť, tak sa musím spoľahnúť na supermarkety...
evanaaa
Jahňacie ani teľacie nemám, ale hovädzie kupujem, dokonca kus mám doma a tá príprava je mi povedomá-:)), lebo tak podobne zvyknem aj ja dusiť mäso ( až na ten cesnak), ale páči sa mi najmä to baklažánové pyré, myslím, že sa dá aj zvlášť, bez mäsa jesť.
No a čo sa týka Hurrem Sultan ( keď už sa tu spomína), práve dnes som čítala, že je celkom možné, že sa vráti späť do seriálu - ale aj to, že je asi tehotná.....tú novú neprijali ani Turci.
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Zaujímavé pyré. Určite vyskúšam. Vďaka za niečo nové.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia