Foto: nazarboncuk
Imam omdlel. Mamka&dcéra. Rozprárané brucho. Áno, aj takéto prečudesné názvy nesú staré osmanské jedlá, ktoré pretrvali v tureckej kuchyni dodnes. Jedným z nich je Zobraziť celý popisImam omdlel. Mamka&dcéra. Rozprárané brucho. Áno, aj takéto prečudesné názvy nesú staré osmanské jedlá, ktoré pretrvali v tureckej kuchyni dodnes. Jedným z nich je aj dusená jahňacina podávaná so syrovo-baklažánovým pyré. Pomenovali ho celkom prozaicky: sultánovi sa páčilo. Haute cuisine of Ottoman Empire. Recept tu raz dávno vložil @2010 a je to výborné jedlo (skoro ako segedín) tak si myslím, že je dobré si ho pripomenúť. bez nejakých tagov do súťaže...
porcie
Suroviny
500 g |
|
1 ks |
|
2 ks |
|
2 ks |
|
2 PL |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2 PL |
|
2 strúčiky |
|
1/2 šálky |
|
1-2 šálky |
|
na baklažánové pyré: | |
1 kg |
|
1/4 šálky |
|
70 g |
|
1 - 1 1/2 šálky |
|
1/2 šálky |
|
1 ks |
|
|
|
|
Postup
-
1
Nadrobno nakrájanú cibuľu podusíme na masle a kvapke olivového oleja domäkka. Na záver pridáme na plátky nakrájaný cesnak. Vložíme mäso a na prudkom ohni opekáme, kým sa mäso zatiahne.
- 2
Papriku nakrájame na prúžky a paradajky na kocky. K mäsu pridáme papriku, paradajkový pretlak a chvíľu spolu podusíme. Potom do hrnca vhodíme nakrájané paradajky a dusíme 5 minút. Osolíme, okoreníme, ochutíme chilli vločkami, zalejeme horúcou vodou a dusíme asi hodinu, kým nie je mäso úplne mäkké. Ak treba, podlievame vodou.
- 3
Kým sa mäso dusí, pripravíme baklažánové pyré: Baklažány umyjeme, na niekoľkých miestach prepichneme nožom a vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečieme ich úplne do mäkka. Necháme vychladnúť a potom z nich stiahneme šupku. Vložíme ich do cedníka a necháme odkvapkať. Ak je treba, odstránime semienka a baklažán nakrájame nadrobno, alebo rozpučíme vidličkou. Odložíme bokom.
- 4
Vo väčšom hrnci rozohrejeme maslo, necháme rozpustiť, pridáme múku a opražíme ju do ružova. Prilejeme teplé mlieko a za stáleho miešania metličkou uvaríme bešamelovú omáčku. Ak je príliš hustá, rozriedime mliekom. Chvíľu povaríme. Do bešamelu vmiešame nakrájaný baklažán a dobre premiešame. Nakoniec primiešame najemno nastrúhaný syr a všetko spolu ešte raz dobre premiešame. Ochutíme citrónovou šťavou, mletým čiernym korením, prípadne osolíme. Na tanieri servírujeme baklažánové pyré, na vrch dáme dusené mäso a posypeme hojne petržlenovou vňaťou.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
varecha.pravda.sk/recepty/imam-bayildi-imam-omdlel/15910-...
Prave tento recept by mal zabodovat (!) mila p.@nazarboncuk v tekejto sutazi.
To bolo zrejme na mysli preco bola sutaz vyhlasena a k com sa v diskusii hmotne prispevky vyjadrovali.
/aj meno receptu fajn, hoci "Hünkar serial" ma momentalne dost problemov s vymenenim hlavnej predstavitelky Meryem as sultanin Hürrem :-)/.
urcite KK a navarim zajtra.
diky za vsetky vase kvalitne a chutne recepty.
tesim sa na vase dalsie recepty, ktore patria teraz medzi par,na ktore sa oplati kliknut. Ben selamlıyorum.
No a čo sa týka Hurrem Sultan ( keď už sa tu spomína), práve dnes som čítala, že je celkom možné, že sa vráti späť do seriálu - ale aj to, že je asi tehotná.....tú novú neprijali ani Turci.