Slané palacinky
Slané palacinky

Hubové palacinky plnené špenátom fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 9. januára 2018
Hubové palacinky plnené špenátom (fotorecept)
Foto: Tatranka

Recept ma upútal na stránke o varení. Páčila sa mi fotografia od @D. Machalovej, ktorá tieto palacinky uvádzala. No recept priložený nebol. Meníčko ma Zobraziť celý popisRecept ma upútal na stránke o varení. Páčila sa mi fotografia od @D. Machalovej, ktorá tieto palacinky uvádzala. No recept priložený nebol. Meníčko ma oslovilo a pretože už roky varím, domyslela som si, s čím by som tieto palacinky nakombinovala. Základný recept na palacinky uvádzam, tiež prípravu špenátu. No a potom je už len na vás aký zeleninový šalát si zvolíte. Ja som pridala aj opečené pramienky šunky, len preto, aby som mala menu sýtejšie a mohla ho podávať ako hlavné jedlo. Tiež syr tofu.

2-4
porcie
40 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 dcl
2 ks
1/4 KL
1 KL
150-200 g (šampiňóny)
10 PL
200 g
2 strúčiky
štipka
štipka
1 ks
1 KL
1 KL
80 g
2  ks menšie
2 strúčiky




Postup

  1. 1

    Robila som dve väčšie porcie. Takže by mohli byť vlastne z tejto dávky aj štyri menšie. Potrebovala som 2 dcl mlieka, 2 vajíčka, soľ, cukor, múku, huby, šampiňóny na tenučko pokrájané. To je základ na hubovú slanú palacinku.

    Hubové palacinky plnené špenátom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do mlieka som pridala vajíčka.

    Hubové palacinky plnené špenátom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kryštálový cukor, kávovú lyžičku.

    Hubové palacinky plnené špenátom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Soľ, asi štvrť- až pol káv. lyžičky.

    Hubové palacinky plnené špenátom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nakoniec preosiatu hladkú múku.

    Hubové palacinky plnené špenátom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Všetko som dobre našľahala. Nechala asi 10 minút oddýchnuť.

    Hubové palacinky plnené špenátom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom som vmiešala na tenké plátky nakrájané huby.

    Hubové palacinky plnené špenátom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Huby obalené v slanom palacinkovom ceste.

    Hubové palacinky plnené špenátom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na rozpálenú panvicu som naliala polovicu hotového cesta a stlmila som plameň, aby sa mi palacinka s hubami prepiekla. Bola to hrubšia palacinka. Nezabudnite aj otočiť a upiecť aj druhú stranu.

    Hubové palacinky plnené špenátom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Tu je už upečená hubová slaná palacinka. Je hrubšia, no s tým som rátala a potrebovala ak to malo plniť hlavné menu.

    Hubové palacinky plnené špenátom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Medzi tým som nechala roztápať mrazený špenát.

    Hubové palacinky plnené špenátom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Po rozmrazení som ho ochutila trochou soli, cukru a cesnakom. Namiesto octu som použila citrón. Na koniec som pridala na zahustenie trochu kukuričného škrobu a lyžičku masla.

    Hubové palacinky plnené špenátom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Tiež som si šunku nakrájala na malé rezance / nemusí byť/ to som len ja prilepšila chuť palacinky. Vysmažila som ju až do chrumkava.

    Hubové palacinky plnené špenátom (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    To isté som urobila aj s cibuľkou a cesnakom.

    Hubové palacinky plnené špenátom (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Palacinku som natrela ochuteným špenátom, / dosť na hrubo/, preložila na poly. Na vrch som dala opečenú cibuľku s cesnakom a zvyšok húb, ktoré som si nechala na ozdobu taniera. Mala som doma polničkový šalát, ten som použila aj s pokrájanými paradajkami a tofu, sojovým syrom. Pokapala som šalát olivovým olejom, balzamikom, posolila, okorenila. Na vrch šalátu som posadila čiapočku kyslej smotany. Keďže som mala doma kivi a akosi sa nikto naň nechytal / lebo je kyslé/ pridala som ho k ozdobe na tanier spolu s citrónom. Veľmi nám k tejto dobrote chutil.

    Hubové palacinky plnené špenátom (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Ono by stačilo k palacinkám len trochu zeleného šalátu. Vy sami si môžete zvoliť prílohu, ktorá vám vyhovuje. Môj jedálniček táto dobrota veru obohatila a budem ju robiť častejšie. Už sa teším na leto, s čerstvým špenátom a kopcom čerstvej zeleniny.

    Hubové palacinky plnené špenátom (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    A veru že nám dobrota chutila.

    Hubové palacinky plnené špenátom (fotorecept) - obrázok 17

Diskusia k receptu

haji
To je pecka, přesně takovou mám teď chuť! Svěží dílo a ještě svěžejší fota, jsi šikulka!! Díky za luxusní receptík.
pivonka
No @Tatranka , to vyzerá ako dielo šéfkuchára. Hovoríš, že tie surové šampiňóny sa usmažia? Lebo toto by som si chcela spraviť, v mrazničke mám listový špenát. Zajtra si ho idem urobiť podľa Shirley, ale ostane aj na tento recept.
radost
Foto krásne..všetko chápem..len tie huby v omelete -budú jedlé..??stačí im tá úprava..??netreba ich podusiť vopred..??
@Tatranka má umelecké videnie stolovania vycibrené..
oko má radosť..:-)
jerica
Toto by som neodmietla, inšpirácia parádna :-) určite by sme to mali na štyri porcie. Vyskúšam, hríby mám rada. Ináč prezentácia exkluzívne :-), ako vždy, páči sa mi, že taký recept na vareche nie je.
sracz
Nádherná kombinácia, perfektný vizuálny efect a o chuti absolútne nepochybujem, @Tatranka milá. Dokážem si predstaviť aj znásobenie dokonalosti tohoto Tvojeho rcp s čerstvými hríbami (alebo zmesou čerstvých húb) z Podbanského, z Troch studničiek, alebo z okolia chaty kpt. Rašu.


tatranka
@Pivonka (9.1.2018 17:57)

Neboj sa.
Huby-šampiňony keď na tenko pokrájaš a opečieš z oboch strán,budú naozaj dobre urobené.Ďakujem ti za pochvalu,ale tento krát treba naozaj si dopriať a urobiť toto chutné meničko.Sama som bola výsledkom prekvapená.
Vyskúšaj @Pivonka a pochopíš,že mám pravdu a že si získala jeden chutný recept na viac.
tatranka
@Jerica (9.1.2018 18:44)

Mali by ste Jarka,na tie štyri porcie.My sme si to prerezali na polovicu a bol z toho olovrant. S tým šalátom a ostatnou oblohou bolo toho neúrekom....ale aké dobrééééééééééé !
Akosi som cítila,že to meníčko je lákavé.
A vieš,že som ani nepátrala,či nejaký podobný recept tu nieje ? Ja som bola chuťou taká uchvátená,že som za automatické považovala recept zverejniť,aby sa aj druhí mohli pochutiť.A to ma veru už hocičo neprekvapí.
Teším sa,že sa ti recept páči.
tatranka
@Sracz (9.1.2018 19:02)

Ďakujem aj za hubársku fotografiu,takže recept určite vyskúšaš.Vieš,že hubárske lokality ktoré uvádzaš ani neviem,či ešte oplývajú hubami.Po tých všelijakých kalamitách,veru neviem.My sme chodili veľa na huby do Gánoviec,za Popradom.A na dovolenke u svokrovcoch na Gemery.
No roky ubehli,my sme ostarli,ochoreli....svokrovci sa pominuli...
Teraz už dva roky sme boli na huby len pri dcérinej chatke,pri Tvarožnej.Nie je to náročný terén.
Má to svoj vážny dôvod. No o tom možno inokedy.
Sama som rada,že som tento chutný recept urobila.
Želám ti všetko dobré aj manželke v Novom roku.Veľa dobrého zdravia.
kukulienka71
aké pekné slané palacinky, @tatranka. Mne sa tento nápad tiež páči, určite nájdem príležitosť na realizáciu. Vďaka, že si sa podelila aj s tipmi na servírovanie.
klukodvody
Krásné, dokonalé, profesionální. Máš můj velký obdiv a dvě ujištění. Za prvé už to mám v k.k. v popisu perfektní a za druhé bude to u nás na stole opravdu hodně rychle. Díky i za perfektní prezentaci. Srdečně oba pozdravujeme.
begonia2
Vyzerá to veľmi dobré v blízkej dobe to uvarím aj ja. Nalákala si ma na to a maš krásne foto.
monty469
Nadherne foto, skvely fotopostup a o chuti ani nepochybujem. Musia byt skvele. V komentároch si spomenula Gánovce. Hned som sa vratila do detstva. Vyrastala som v Kvetnici a do Gánoviec sme chodievali na kupalisko. A v okolitých lesoch to bolo hub a aj cucoriedok..... Recept je uz v k.k
tatranka
@Kukulienka71 (9.1.2018 21:28)

Vieš,keď som uvidela fotografiu s týmito palacinkami,vedela som,že mám nový recept.Len ho bolo treba dotvoriť.Palacinky roky robím a namiesto sladkých slané,,,bolo to už jednoduch3penát tiež robievam,len som vedela,že ho musím urobiť trochu hustejší,aby z palacinky nevytekal.Preto trochu toho solamilu.
A potom už len ako prídavok nejaký,chutný šalát.
Vnuk má priateľku,ktorá veľmi mäsko nemusí a mňa teší,že jej budem vedieť ponúknuť zase niečo,čo jej bude určite chutiť.
tatranka
@Klukodvody (9.1.2018 22:07)

Ďakujem ti za tvoj komentárik,ktorý ma presviedča,že recept je v dobrých rukách.Viem,že budeš spokojný.Nech chutí.Robila som prvý krát ,ale určite ešte veľa krát bude u nás na stole.
alex37
Nádherná práca milá Martuška. Vždy aspoň takto obdivujem tvoje výtvory. Pasca na oči aj na chuťové poháriky. Uložila som a skúsim sa vyrovnať :-)
tatranka
@Dogagador (10.1.2018 06:03)

Žeby si si upiekla slanú palacinku a na bok do misky uložila na zajedanie šampiňonky?.....Nie,nie.Vzala som to len ako tvoj milý žart.
Áno máš pravdu a vraj ako surové majú svoju zdravú moc.No potom by už nebolo o recepte.
tatranka
@Begonia2 (10.1.2018 07:11)

Ďakujem ti za pochvalu ohľadne foto.To ma veľmi teší.Od kedy som začala fotiť a to práve pre Varechu/ e tomu 8 rokov / fotenie ma nadchlo a teším sa z každej peknej fotografie,teraz už aj z prírody.
A vieš ako sa hovorí,obal predáva.A tým obalom pre chutné jedlo sú práve fotografie.
Palacinky si urob,určite budeš spokojná.
tatranka
@Monty469 (10.1.2018 07:24)

Radi sme s manželom chodili na huby do Gánoviec.Sú tam krásne lesy -čisté.Neviem ako je to teraz.Už sme tam zo dva -tri roky neboli.
A pokiaľ pochádzaš z Kvetnice,tak moje vety ti musia byť veľmi blízke.Cez Kvetnicu sme manželom stále prechádzali,keď sme cestovali za svokrovcami na Gemer.Vždy to tam bola krásne a také rekreačné!
Teraz veru nie. Čo mi je veľmi ľúto.
Ešte je výhodou to,že sa dnes dajú huby kúpiť.No pôžitok zo zbierania a krásnej prechádzky v lese ten veru žiadne huby v predajniach nenahradia.
Ďakujem za komentárik.
tatranka
@Alex37 (10.1.2018 09:45)

Asi máš stravovaci, dietny problém,keď som si prečítala tvoje riadky.myslím,že máš silnú vôľu a múdru hlavu,pokiaľ si vieš chutné veci pozrieť a oželieť.
No zdravie je nadovšetko.Niet takej dobroty,ktorá by ti mala poškodiť.
No tvoj komentárik mi padol veľmi dobre. Želám veľa zdravia.
monty469
@Tatranka (10.1.2018 09:57)

Veru @Tatranka bolo tam nadherne. Este aj teraz mi je luto za tou okolitou prirodou a lesmi. Aj tu mame pekne lesy , no s okolim Kvetnice sa to neda porovnat. Pred 3 rokmi sme sa tam boli pozriet no bolo mi do placu. Schatrane , opustene, neudrziavane. Takze ta nadherna Kvetnica ostala uz len v spomienkach
radost
@Monty469 (10.1.2018 10:21)

pridám sa..syn žije v Prahe-my TU..svadbu mal v Kvetnici..našiel si na internete..tá kaplnka-kostolík ich uchvátili..
mnohé krásne miesta našej malebnej krajiny sú po =nežnej= smutné..i tu u nás-boli malé kúpele..vaňové s masážou..kúpalisko pre verejnosť..svokor tu chodieval cez 150 km za tou liečebnou pohodou..
dnes..??zničené..zarastené..nefunkčné..naša generácia pamätníkov musí vymrieť-aby mohli potomci tlieskať novému životu..
monty469
@Radost (10.1.2018 17:22)

Presne tak ako pises. Kaplnka vytesana do skaly a krasny maly kostolik. My sme tam byvali este za komunistov a ten kostolik sluzil ako sklad. Ludia chodievali ku kaplnke. A ako opisujes tie kupele presne tak dopadli aj kupele a kupalisko 13 km od nas Byšta. A mozno su to prave tie... teraz tam chodievaju len k jazeru chytat ryby. @Tatranka je to sice mimo receptu ale nedalo mi nezareagovat. Trochu sme si pospominali
tatranka
@Monty469 (10.1.2018 19:20)

Veď aj problémy,ktoré nás trápia a ich vidíme,sa lepšie riešia pri dobrom jedle.Nevadí mi to.Poznám trochu tú situáciu v tomto regióne.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia